bojan kostreš foto medija centarfoto medija centar

„Najvažnije je da pregovori Beograda i Prištine u Briseli idu u smeru postizanja dogovora koji je obavezujući i koji će potpisati i primeniti obe strane. Sporazum je u suštini mirovni projekat koji omogućuje evropsku budućnost i Kosova i Srbije“, kaže za Danas Bojan Kostreš, lider Lige socijaldemokrata Vojvodine.

Za njega je, kako kaže, ohrabrujuće što nijedna strana ne negira spremnost da se razgovori privedu kraju.

„Različite interpretacije su odraz drugačije postavljenih prioriteta, ali je jasno da će se na kraju desiti potpisivanje. Kosovo je još od 1999. godine faktički nezavisno od Srbije i to je realnost koju naši građani moraju prihvatiti. Ne možemo živeti od mitova i prošlosti, već moramo da rešimo višedecenijski problem i idemo dalje“, objašnjava sagovornik Danaa.

Prema njegovim rečima, Vučić je načinom kojim je vodio državu sebe doveo u poziciju da mu je svejedno da li će odluku saopštiti u parlamentu ili Pinku tj. RTS-u.

„Višegodišnje obesmišljavanje institucija mu se sada vraća kao bumerang. Naravno da bi bilo važno da parlament o ovome odlučuje, ali ta odluka bi dovela samo do podele odgovornosti, a nikako do šanse da parlament odlučuje. Jer u ovom sazivu većina glasa kako joj se naloži“, zaključuje Kostreš.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari