INTERVJU Miroslav Aleksić: Zašto se predsednik krio, ako je uopšte bio da se upiše u knjigu žalosti u "Ribnikaru"? 1Foto: FoNet/ Aleksandar Barda

Aleksandar Vučić očigledno misli da može da potkupi građane Srbije i da oni, umesto sa sigurnošću za svoju decu, bezbednošću za sve građane Srbije i normalizacijom društva, budu zadovljni njegovim najavama ekonomskog boljitka i da odustanu od zahteva protesta „Srbija protiv nasilja“. Siguran sam da građani ovog puta neće učestvovati u toj trgovini i da će ostati odlučni i istrajni da se svaki zahtev ispuni“, kaže u razgovoru za Danas, Miroslav Aleksić, potpredsednik i šef poslaničkog kluba Narodne stranke , odgovarajući na naše pitanje kako tumači poslednje poruke predsednika države.

Da li su to poruke čoveka koji vlada situacijoim i koji nema namere da popusti pod pritiscima?

Vučić je potpuno svestan da je došlo do tektonske promene na političkoj sceni i da građani ne veruju u njegove bajke i izmišljotine i da je pukao balon njegovih mainupalcija. Najveći njegov strah je strah od gubitka vlasti i sve što govori u prethodnim danima i nedeljama potvrđuje da on više ne kontroliše procese. Reč je o apsolutisti koji odlučuje o svemu u Srbiji i uzrok je svega što se događa u državi, što je pokazao i na konferenciji za novinare sa Anom Brnabić, koja je još jednom potvrdila svoj status fikusa.

Da li ćete se odazvati njegovom, ponovljenom pozivu na razgovor, iako on jasno tvrdi da nema ustupaka, da ne da Gašića, a čini se ne želi da ispuni nijedan drugi zahtev?

Nema razgvora sa Vučićem, jer se ne pregovara o zahtevima koji su mu ispostavljeni. Traži se da zahteve ispune oni koji su Srbiju doveli u situaciju da danas niko nije bezbedan i da strepimo i čekamo da na naslovniim stranama vidimo novo zlo. Vučićevo ponavljanje da neće dati Gašića je poruka stotinama hiljada građana koji nedeljama izlaze na ulice koliko ih predsednik države uvažava i koliko nije svestan svoje političke odgovornosti. A ja sam siguran da građani neće odustati. Iako se posle ostavke Branka Ružiča pominje i smenjivanje direktora BIA Aleksandra Vulina, to nije dovoljno, jer mora da ode i Gašić. Moraju, takođe, biti oduzete frekevencije televizijama Pink i Hepi i da se ukinu režimski tabloidi koji su fabrike zla, mržnje i nasilja. Kada zahtevi budu ispunjeni, onda možemo da razgovaramo o izborima, kada će biti i pod kojim uslovima ćemo ih sprovesti.

Očekujete li da će kompletna opozicija odbiti razgovor sa njim, ili će on naći, ipak, neke rezervne opoziconare da sa njima razgovara ?

Sigruan sam da kompletna opozicija koja učestvuje u organizaciji protesta „Srbija protiv nasilja“ neće otići ni na kakve razgovore sa Vučićem.

Da li vam je jasno kada bi mogli da se održe ti prevremeni izbori, kada će premijerka Ana Brnabić podneti ostavku i kada će raspustiti parlament?

Nisam ništa ni razumeo ni shvatio, kao ni građani Srbije, jer je režim u potpunoj konfuziji i strahu zbog pritiska građana na ulicama.

Postoji li jedinstven stav opozicije po pitanju tih izbora koje najavljuje pod njegovim uslovima i da li i dalje stoji da nećete izaći na njih ?

Siguran sam da će opozicija postići najviši nivo saglasnosti po pitanju vanrednih izbora, ali o tome ćemo razgovarati tek po ispnjenju zahteva građana koji se okupljaju na protestima „Srbija protiv nasilja“.

Ali predsednik tvrdi da neće biti prelazne vlade dok je on predsednik?

Prelazna vlada nije na spisku zahteva i to je još jedna od Vučićevih manipulacija kojima pokušava da skrene fokus sa zahteva građana. Čovek se raspravlja sam sa sobom, sam postavlja pitanja i sam daje odgovore na nešto što ga niko nije ni pitao, niti mu traži.

Kako ste razumeli predsednikovu izjavu da su se i njegovi koalicioni partneri otrgli kontroli, a to je stavio u kontekst njihove nezajažljivosti i želje za krađom?

To samo potvrđuje da se režim ruši kao kula od karata i da je u toku opšta bežanija iz SNS-a, pored koalicionih partnera koji beže od Vučića. Očigledno je da Vučić psihički teško podnosi tu bežaniju, pa veoma često daje potpuno sumanute izjave, do toga da pominje svoj grob i grobove članova svoje najuže porodice.

Kao i pred ranije izbore Vučić je najavio bolji život za sve i „ogromna“ povećanja plata i penzija“. Da li će time namiriti neke nezadovoljne ekonomskim stanjem i obezbediti dalji opstanak?

To je očajnički pokušaj Vučića da kupi podršku građana novim zaduživanjem Srbije, verovatno očekujući da će beskonačno moći da ih obmanjuje i vara. Gotovo je sa tim. Roditeljima koji su izgubili svoju decu i roditeljima kojima deca nisu bezbedna, kao i građanima koji nisu sigurni, ništa ne znače njegova obećanja o ekonomskom blagostanju.

Svašta se proteklih dana čulo o opoziciji, da beskrupulozno zloupotrebljava tragediju koja se dogodila, da vas narod neće, da će vam se protesti vratiti kao bumerang, ali premijerka Srbije otišla je dalje i optužila vas je da nemate nijedan zahtev vezan za decu i da ste, čak čini se, jedva dočekali tragediju da izađete na ulice?

Zabrinjavajuće je ako tako govori i razmišlja žena koja je šest godina na čelu Vlade Srbije. Ako njoj nije jasno da se svi zahtevi tiču dece, građana Srbije i stanja u društvu, onda je to njen problem i ne možemo joj pomoći, ni ja niti bilo koji građanin.

Verujete li da će nakon ovog još jednog istorijskog obraćanja predsednika narod poverovati da je sve u redu, da sistem nije zakazao, ili će u još većem broju izaći na ulice?

Svako njegovo obraćanje u poslednjih nekoliko nedelja je bio poziv sve većem broju građana da izađu na ulice, i tako će biti i ovog puta.

Da li u kontekstu Vučićevih mera za zaustavljanje protesta treba posmatrati i zabranu snimanja protesta iz vazduha ?

To je njegova mera da spreči Srbiju da vidi koliko građana izlazi na ulicu i traži ispunjenje zahteva i da od naroda sakrije istinu.

Vi ste izgleda postali najveći trn u oko predsednika, od čitave opozicije. Tvrdi da ste neškolovani i neobrazovani, ali i da ste sa rođacima pokrali opštinu. Šta je razlog ?

Ako sam nepismen, lopov i ako nemam podršku građana, ne znam zašto bi me pominjao. To samo govori o njegovom strahu od istine koju godinama iznosim o njemu i njegovom korumpiranom i mafijaškom režimu. Navikao sam da o meni govori najgroznije laži i uvrede, ali nikada nije smeo da se pojavi na suđenjima po tužbama koje sam protiv njega podneo zbog tih laži. Može Vučić da govori o meni šta god hoće, ali me neće zaustaviti u borbi protiv zla koje vlada Srbijom.

Pozvali ste ga i na TV duel. Da li ste dobili neki odgovor?

Ako me neko pominje u gotovo svakom nastupu u najgorem kontekstu, naziva me najpogrdnijim imenima i izgovara najgore uvrede i optužbe, onda smatram da najmanje što bi mogao da pokaže jeste hrabrost da se sa mnom suoči u duelu na RTS-u i kaže mi to u lice. Ali pošto znam kolika je kukavica, verujem da do tog duela neće doći zato što je Vučić hrabar samo kada je u studijima Pinka i Hepija sa nameštenim pitanjima i voditeljima.

Čitava Srpska napredna stranka i svi prorežimski mediji upregli su se da dokažu da nisu tačne vađe tvrdnje da predsednik nije bio u OŠ“Vladislav Ribnika“ da se upiše u knjigu žalosti?

Očigledno da mu nije čista savaest kada su ovakve reakcije nastale u medijima samo na moju konstataciju da sumnjam da je bio u školi Ribnikar, odnosno da ne verujem da se upisao u knjigu žalosti. Na samo te reči nastala je lavina komentara. Sam predsednik je tvrdio da se upisao u knjigu žalosti, da se nije slikao i da ga niko nije video, a sada su se odjednom pojavile fotografije, ali se i dalje ne zna ni kada je bio, kog dana i datuma. To suštinski govori o njegovim manipulacijama i njegovim igrama na jednom ovakvom slučaju koji je tragedija i gde ne sme niko da se poigrava. Dolazak svih ljudi koji su bili tamo iz države, ali i ambasada zabeležen je, samo se ne zna kada je bio predsednik. Na kraju zašto bi predsednik išao tamo, a da niko ne zna da je bio. Zašto se krio, ako je uopšte bio.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari