Goran Bogdanović: Sporazum je loš, vlast lažno prikazuje ZSO kao nešto što će spasiti srpsku zajednicu, ali sve je suprotno 1Foto: Miloš Đošić

Bivši ministrar za KiM Goran Bogdanović smatra da je Sporazum loš i da na indirektan način priznaje nezavisnost KiM.

On od 11 tačaka sporazuma izdvaja posabno tačke 1. 2. 4. i 8.

– Nigde se ne pominje bezbednost srpske zajednice a to je trebalo da bude osnov ovog sporazuma – navodi Bogdanović.

Kako dodaje, sporazum neće doneti ništa dobro srpskoj zajednici.

– Ovaj sporazum će označiti potpuni prelazak u kosovski sistem u oblastima u kojima do sada nije bio pre svega u prosveti i zdravstvu. Lažno vlast prikazuje ZSO kao nešto što će spasiti srpsku zajednicu. Međutim, sve je suprotno. Jer na taj način žele da poraz prikažu kao pobedu – zaključuje Bogdanović, koji živi u Lešku u opštini Leposavić na severu Kosova.

Sinoć je u Briselu održana nova runda pregovora Beograda i Prištine na kojoj su prema rečima visokog predstavnika EU za spoljnu politiku Žozepa Borelja predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Aljbin Kurti iskazali spremnost da Beograd i Priština pristupe sprovođenju postignutih sporazuma, ali i da su potrebni dodatni sastanci.

Tekst predloga Evropske unije za Sporazum o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije je sinoć i objavljen a evo šta piše tačkama koje Bogdanović izdvaja.

Član 1

Strane će međusobno razvijati normalne, dobrosusedske odnose na osnovu jednakih prava.

Obe strane će međusobno priznati svoja dokumenta i nacionalne simbole, uključujući pasoše, diplome, registarske tablice i carinske pečate.

Član 2

Obe strane će se rukovoditi ciljevima i principima postavljenim u Povelji Ujedinjenih nacija, posebno onim o suverenoj ravnopravnosti svih država, poštovanju njihove nezavisnosti, autonomije i teritorijalnog integriteta, pravu na samoopredeljenje, zaštiti ljudskih prava i nediskriminaciji.

Član 4

Strane polaze od pretpostavke da nijedna od njih ne može predstavljati drugu u međunarodnoj sferi ili delovati u njeno ime.

Srbija se neće protiviti članstvu Kosova u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji.

Član 8

Strane će razmeniti stalne misije. Oni se osnivaju u sedištu odgovarajuće Vlade.

Praktična pitanja u vezi sa uspostavljanjem misija biće obrađena posebno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari