Kramon: Vlada Kosova treba da iskoristi mogućnosti češkog predsedavanja EU 1Foto: Beta/European Parliament/Jan VAN DE VEL/DS

Izvestilac za Kosovo u Evropskom parlamentu Viola fon Kramon izjavila je danas u Prištini da Vlada Kosova treba da iskoristi mogućnosti koje su joj date tokom češkog predsedavanja Evropskom unijom, jer će joj posle toga biti teže.Fon Kramon je rekla da će posle Češke predsedavanje EU preuzeti zemlje predvođene desničarskim partijama, pa ne bi bilo dobro da se stvari odlažu.

„Morate da shvatite šta je bolje za državu, da li je bolje tražiti sve ili tražiti 90 odsto, npr. preporučila bih da 90 odsto bude prihvaćeno na Kosovu, a ne ništa. Ovo je prilika da Vlada vidi da će, kako desnica u EU dobija sve više moći, stvari biti sve teže. Pošto će predsedavanje EU preći sa Švedske na Španiju, da li će to olakšati stvari? Ne verujem, pa bi sve što bi se sada postiglo bilo bolje rešenje od svega što se odlaže“, rekla je ona.

Kramon je rekla da je iznenađena što još nije doneta odluka da se završi proces vizne liberalizacije i da očekuje glasanje Evropskog saveta o ovom pitanju u novembru, dodajući da je to problematično, jer nije određen datum završetka procesa.

„Ovo je prvi put bilo na dnevnom redu u radnoj grupi Evropskog saveta. Jasna odluka još nije doneta, biće još jedno glasanje sredinom novembra ili početkom decembra, a iza kulisa radimo na tome da vidimo pozitivnu odluku koju su građani Kosova zaslužili“, kazala je ona.

Povodom procesa dijaloga o normalizaciji odnosa izmedju Kosova i Srbije rekla je da je francusko-nemački nacrt kosovsko-srpskog sporazuma pozitivan i da bi, prema njenim rečima, trebalo da ga razmotre Priština i Beograd.

Prema njenim rečima Kosovo i Srbija bi trebalo da razmotre i svakodnevna pitanja, kao što su priznavanje ličnih karata, priznavanje diploma i ona koja su direktno vezana za život građana.

Govoreći o procesu zamene registarskih tablica koji ističe 31. oktobra, rekla je da razume frustraciju Kosova primenom ove odluke, ali da, prema njenim rečima, treba razmotriti i zahtev SAD za odlaganje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari