Krešimir Macan: Vučić preuzeo Kolindinu mantru o zajedništvu 1Foto: Rene Batista

“Proevropska opozicija treba dići ljestvicu očekivanja građana. U Srbiji se ne živi dovoljno dobro i izbore dobija onaj koji biračima obeća bolji život. To je dosad uspješno radio premijer Vučić”.

Kaže za Danas Krešimir Macan, hrvatski PR stručnjak čija je specijalnost krizno komuniciranje, strateško komuniciranje u politici i novi medij, vlasnik firme Manjugura, odgovarajući na pitanje šta bi savetovao kandidatima proevropske opozicije i koje su to Vučićeve slabe tačke, da li možda njegova prošlost.

Kako dodaje, Vučić se pozicionira kao jedini vožd koji u ovom trenutku zna što je najbolje za Srbiju.

– Čim je više kandidata i ako budu nastupali razjedinjeni, ponovit će se priča iz aviona – što sam vam rekao, oni i međusobno ne mogu da se dogovore. Prije svega treba oformiti jedinstveni front prema Vučiću s ciljem da ne dobije izbore u prvom krugu, jer u drugom krugu leži opasnost od poraza i zato Vučić sve karte baca na pobjedu u prvom krugu, navodi Macan.

Upitan da prokomentariše dva spota kandidata vlasti, on kaže da Vučić već godinama angažira vrhunske komunikacijske savjetnike koji mu redovito nude najbolje na tržištu, pa nekad i već provjerene recepte s drugih tržišta.

– Oba spota postižu svoj cilj – prvi je bio eliminirati sadašnjeg predsjednika Tomislava Nikolića iz trke, a drugi je „preventivan“ kojim se pokušavaju preduprediti (ako sam dobro napisao preuhitriti) napadi konkurencije. Oba spota govore jasnim jezikom koji razumije većina glasača i siguran sam da odrađuju svoj dio. Poruka ovog drugog u kafani je jednostavna – od svega što mi mogu da prigovore jedino na što nemam odgovora je kad viču Vučiću, pederu. Na taj način želi reći da je napravio puno toga iz prethodnih pitanja. Zanimljivo je da na pitanje o bolnicama i standardu u zdravstvu daje vrlo opširan, ali nekonkretan odgovor, što znači da tu i baš nema nekih opipljivih rezultata – ukazuje naš sagovornik.

Na pitanje ima li njegova kampanja ikakvu slabost i kada se i kako se slabosti kampanje pokazuju, on kaže da je to na njegovim protivnicima da istraže i pronađu.

– Apsolutni je vladar medija i života u Srbiji i jako se teško nositi s takvim protivnikom jer ima neograničena sredstva i puno ljudi na raspolaganju. Na primer ne znam je li itko doznao koliko je koštalo snimanje i ako je iznajmljen avion tko ga je ili koliko platio. To bi recimo kod nas bilo uredno pitanje jer se kod financiranja izbornih kampanja traži potpuna transparentnost i naše bi izborna komisija to provjeravala, ako bi se sumnjalo na to da je neka kompanija svoje usluge donirala nekom kandidatu i to bi bio veliki skandal. Nisam vidio da se oko toga puno pričalo kod vas, navodi on.

A na pitanje da li bi Vučić mogao nešto da preuzme iz predsedničke kampanje Kolinde Grabar Kitarović, naš sagovornik odgovara:

„Pa već jest preuzeo njezinu mantru o zajedništvu – koje nije stvarno nego hinjeno (glumljeno prim. L. V.) zajedništvo da bi se ostvario dobar rezultat na izborima.“

Kako dodaje, poruka Vučića je „na bitnom smo mestu u našoj historiji i moramo da budemo jedinstveni kako bi upravo on pobjedio na izborima“.

– To je taj avion u kojem može da bude samo jedan kapetan s kojim je otvorio kampanju. Po pobjedi će se opet sve vratiti na staro – mi ili oni – zaključuje Krešimir Macan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari