“Krik civilnog društva”: Više nevladinih organizacija pozvalo EU da spreče nacionalističke političare da odvedu region u haos 1Foto: BETAPHOTO/European Commission/Etienne Ansotte/MO

Više nevladinih organizacija u Srbiji pozvalo je danas Evropsku uniju i njene partnere da osiguraju nastavak pregovora o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, da osiguraju kažnjavanje počinilaca zločina i da spreče nacionalističke političare da odvedu Zapadni Balkan na ivicu još jednog talasa haosa i uništenja.

Apel su potpisali Autonomni ženski centar, Beogradski centar za ljudska prava, Beogradski Centar za bezbednosnu politiku, Centar savremene politike, CRTA, Građanske inicijative, Centar za međunarodne i bezbednosne poslove (ISAC fond) i Evropski pokret u Srbiji.

Na zatvaranju Beogradske bezbednosne konferencije pročitala ga je predsednica Evrpskog pokreta u Srbiji Jelica Minić, koja je rekla da apel treba shvatiti „kao krik civilnog druištva“.

Prepoznajući da je rizik od izbijanja sukoba u regionu, posebno na Kosovu i u Bosni i Hercegovini, veći nego ikada od 1999. godine, očekujemo da EU i NATO učine sve kako bi očuvali mir na Zapadnom Balkanu, navodi se u apelu.

Traži se da se EU i partneri uzdrže od uvođenja opštih ekonomskih ili drugih sankcija koje bi uticale na srpsko stanovništvo, jer bi to samo ojačao protivzapadne narative, koje promoviše režim, i gurnulo bi Srbiju bliže ruskom taboru.

Od zapadnih partnera se traži da podrže napore da se osiguraju ravnopravni uslovi na decembarskim opštim izborima u Srbiji, kako bi oni bili fer i slobodni.

Od EU i partnera se traži da promene politiku sklapanja sumnjivih dogovora sa autokratskim liderima, jer se time žrtvuje demokratija u regionu radi postizanja kratkoročne stabilnosti.

Traži se od EU i partnera i da hitno uđu u struktuirani dijalog sa prodemokratskim i pro-EU akterima u zemlji i regionu, stvarajući uslove za demokratsko obnavljanje i oslobađanje države, što su preduslovi za buduće članstvo u EU.

U apelu se navodi da su Srbija i Zapadni Balkan ponovo na raskršću.

“Došao je trenutak ili da se ostvari dugoročni mir i prosperitet kroz proces evropskih integracija, ili da ponovo upadnemo u fatalni vrtlog autokratije i konflikata”, navodi se u apelu.

Ističe se da normalizacija odnosa Beograda i Prištine i rešavanje svih sporova u regionu neće biti mogući bez oslobađanja države i potpunog uspostavljanja demokratije u Srbiji i dodaje da je gađanima Srbije uskraćen pristup slobodnim i nezavisnim medijima.

Usklađenim postupcima medija pod direktnom kontrolom vlasti građani su izloženi neprestanoj antizapadnoj i ostaloj populističkoj propagandi, koja je u potpunoj suprotnosti sa deklarisanim zalaganjem vlade za članstvo zemlje u EU, navodi se u apelu.

Ističe se da se zbog toga podrška građana članstvu Srbije u EU nalazi na najnižem nivou u poslednjih deset godina i da više od 65 odsto građana vidi Rusiju kao najvećeg prijatelja zemlje.

“Potkopavanjem ustavnog poretka Srbije i uspostavljenih sistema podele vlasti, predsednik Republike je prisvojio ovlašćenja Vlade, Narodne skupštine, pa čak pravosuđa”, navele su nevladine organizacije.

“Regionalni odnosi su zategnuti, pitanje Kosova je došlo u bezizlaznu situaciju, a orijentacija spoljne politike Srbije podeljena je između imitiranja integracije u EU i bliskih veza s Rusijom”, dodaje se u apelu.

Naglašava se da su oružani sukob u Banjskoj i reakcije iz Beograda koje su usledile otkrili da se vlast retko kad vodi osnovnim vrednostima i zaštiti prava svojih građana, već je više vođena zvanično promovisanom populističkom retorikom.

“Podržavajući ljude povezane sa organizovanim kriminalom, koji su pod američkim sankcijama, i proglašavajući ih za branioce srpskih interesa na Kosovu, vlast u Srbiji gradi preteće strukture na Kosovu, dok se pretvara da je konstruktivan partner u dijalogu”, istakle su NVO.

Dodaje se da su desetogodišnja politika aktuelne vlasti, njeni narativi i postupci stvorili plodno tlo za nedavne tragične događaje, čime je destabilizovana sigurnost čitavog regiona.

“Poslednjih deset godina vlast je bila jedini sagovornik za naše evropske i druge međunarodne partnere”, navele su NVO.

Dodaje se da građani Srbije protestuju na ulicama više od 23 nedelje zbog masovnih ubistava u Beogradu i Mladenovcu, tražeći odgovornost za neuspeh institucija u sprečavanju tih događaja i protiv sveprisutnog državno sponzorisanog nasilja i kontrole medija.

“Uprkos izveštavanju civilnog društva i medija o napadima, klevetama i nasilju koje su pokrenuli ili tolerisali zvaničnici vlade, većina EU i međunarodnih partnera ostala je nema”, ukazuje se u apelu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari