Kurti objavio plan za deeskalaciju na severu Kosova 1foto: Printscreen/Facebook/Albin Kurti

Kosovski premijer Aljbin Kurti izneo je novi predlog za deeskalaciju situacije na severu Kosova, ali se nije osvrnuo na zahtev Evropske unije da gradonačelnici u tri opštine na tom delu KiM posao obavljaju iz alternativnih objekata.

Kurti je takođe predložio  peticijom predložio da opštine na severu izađu na izbore, dok je EU javno tražila da se to dogodi povlačenjem gradonačelnika sa svojih funkcija.

On je u snimku objavljenom na Fejsbuku rekao da je Borelj obavestio šta je Kosovo spremno da uradi po pitanju situacije na severu, a takođe je govorio o tome šta očekuje od Srbije. Sa svojim predlogom je izašao na dan kada su se danas i sutra sastali šefovi EU da razgovaraju o tenzijama između Kosova i Srbije.

Kaže da očekuje povlačenje „nasilnih demonstranata iz Srbije“, dok Republika Kosovo smanjuje policijske snage u blizini opštinskih objekata.

Kurti je predložio da se raspišu vanredni izbori u četiri severne opštine, dok od Srbije očekuje da neće ometati ili mešati u pravo građana kosovskih Srba i svih političkih partija da slobodno učestvuje.

Posle sastanka 22. juna u Briselu, Borelj je predložio plan deeskalacije, tražeći od Beograda i Prištine da ga sprovedu kako bi utrli put za izbore na severu.

On je zatražio od Kosova „da odmah obustavi policijske operacije u opštinskim zgradama na severu i da četiri gradonačelnika opština privremeno obavljaju svoje dužnosti van opštinskih kancelarija. Srbija treba da obezbedi da demonstranti napuste opštinske zgrade istovremeno sa odlaskom kosovske policije“, rekao je Borel.

Cela objava kosovskog premijera:

„Drage dame i gospodo,
Dragi prijatelji,

Želim da vam se obratim svima kao odgovor na događaje na severu Kosova i najnovije razgovore o tome kako pristupiti deeskalaciji. Na našem poslednjem sastanku u Briselu, pre nedelju dana, kao odgovor na tabelu predlagajući korake za deeskalaciju gospodina Žozepa Borela, zamenika predsednika Evropske komisije i visoki predstavnik Evropske unije za spoljne poslove i bezbednosnu politiku, je spreman da uradi i ono što očekujemo od Srbije za uzvrat.

Republika Kosovo je spremna da doprinese deeskalaciji. Smatramo da treba preduzeti hitne akcije ka ovom cilju i željni smo i voljni da učinimo konkretne korake koji podržavaju ciljeve deeskalacije.

Tačnije, koraci koje smatramo neophodnim i spremni smo da preduzmemo su sledeći:

1) Smanjivanje prisustva Kosovske policije u opštinskim zgradama i okolini, postepeno i proporcionalno smanjenje.
2) Pun pristup sudskim postupcima većeg nasilja i praćenju procesa, od strane EULEKS-a.
3) Prevremeni izbori se aktiviraju u četiri severne opštine peticijom za povlačenje koju podržava najmanje 20 odsto biračkog tela, kao što je predviđeno kosovskim zakonodavstvom. Nakon potvrde da su ispunjeni uslovi za povlačenje, datum izbora najavljuje predsednik.
4) Četvorici gradonačelnika u pitanju biće upućeni da predaju svoja ovlašćenja novim gradonačelnicima nakon sertifikacije od strane izborne administracije.
U međuvremenu iz Srbije očekujemo sledeće:
1) Povlačenje nasilnih demonstranta iz opštinskih zgrada i okoline.
2) Obavezivanje na saradnju u pritvorskom i pravosudnom procesu kosovskih lidera, uz praćenje EULEKS-a.
3) Smanjenje oružanih snaga niskog nivoa, nema novog kretanja trupa, uklanjanje 48 baza operativnih fronta.
4) Srbija da se ne ometa i ne meša u pravo građana srpske pripadnosti Kosova i svih političkih partija da slobodno, bez straha, obaveze ili korumpiranog uticaja, učestvuju u procesu lokalnih izbora na Kosovu.

Obe stranke, Kosovo i Srbija, obećavaju da će u potpunosti poštovati pravila Berlinskog procesa Regionalnog zajedničkog tržišta i kompatibilnost sa okvirom EU za regionalnu stabilnost.

U zaključku, želimo da ponovimo našu posvećenost intenzivnom dijalogu za punu, bezuslovnu, izbalansiranu, ispravnu nizu implementacije Osnovnog sporazauma o normalizaciji iz Brisela i Ohrida.

Deeskaliranje situacije i normalizovanje odnosa je izvodljivo, imate moju volju i reč. Sve najbolje i srdačan pozdrav iz Prištine. Hvala vam puno“, stoji u Kurtijevoj objavi.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari