Kurti: Ovo je mali kontingent vakcina, ali budi nadu 1Foto: Beta/Armenija Zajmi Bešević

 Premijer Kosova Albin Kurti rekao je večeras tokom prijema prvih 24.000 vakcina protiv korona virusa švedsko-britanskog proizvodjača „AstraZeneka“ da je reč o malom kontingentu, ali da to budi veliku nadu za početak spasavanja života ljudi.

Tokom primopredaje prve pošiljke iz svetskog KOVAKS programa, koju je obezbedio UNICEF, Kurti je naveo da je Kosovo malo i siromašno, pa da mu je potrebna velika podrška i solidarnost, posebno u SAD i EU.

„Tokom prošle godine izgubljeno je vreme u upravljanju. Vreme koje nas je koštalo toliko života. Ne osvrćem se nazad, kao što ne mogu vratiti one koje smo izgubili. Sada je vreme za akciju, hiljade zaraženih i stotine mrtvih. Izgubili smo 16 lekara i osam medicinskih sestara. U zemlji poput naše takve brojke podsećaju na vreme rata“, rekao je Kurti.

Kazao je da će Vlada Kosova danonoćno raditi na obezbeđivanju što veće količine vakcina.

„Budimo pažljivi i odgovorni“, zaključio je Kurti.

Ministar zdravlja Kosova Arben Vitia smatra da je dolazak vakcina protiv COVID-19 dugo očekivani trenutak i da to predstavlja novu fazu u borbi protiv ovog virusa.

„Nemamo prostora za opuštanje. Iako vakcinacija počinje, to ne znači da se ova pandemija bliži kraju. Moramo i dalje poštovati mere. Stalno procenjujemo situaciju i zajedno ćemo smanjiti broj zaraženih, samo zajedno to možemo“, izjavio je Vitia.

Ministar zdravlja je rekao i da je razgovarao sa prijateljskim zemljama o obezbeđivanju drugih doza vakcine i izrazio zahvalnost na njihovoj podršci.

Vršilac dužnosti šefa kancelarije EU na Kosovu Rikardo Seri kazao je da mu je u ovakvim prilikama zadovoljstvo predstavljati EU i dočekati prve vakcine protiv COVID-19.

On je rekao da je godinu dana od kada su zabeleženi prvi slučajevi COVID-19 bio težak period za sve, ali da bi današnji dan mogao da označi početak kraja pandemije.

„Danas je po prvi put Kosovo primilo 24.000 doza vakcine i one su verovatno dovoljne da odgovore na potrebe ljudi koji su na prvoj liniji fronta“, rekao je Seri.

Ambasador Ujedinjenog Kraljevstva Nikolas Abot zahvalio se svima koji su doprineli obezbedjivanju vakcina protiv korona virusa i pozvao na nastavak poštovanja anti-kovid mera.

Predstavnica Ujedinjenih nacija za Kosovo Ulrika Ričardson takođe se zahvalila međunarodnim partnerima na podršci.

„Dolazak vakcine donosi nadu, ali pandemija nije gotova.Pozivam sve da poštuju mere“, rekla je ona, i dodala da „niko nije siguran sve dok svi nisu sigurni“.

Institut ta javno zdravstvo i Ministarstvo zdravstva su ranije saopštili da će, na osnovu programa vakcinisanja, prednost imati zdravstveni radnici, osobe starije od 65 godina i hronični bolesnici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari