Kurti prihvatio plan petorke kao okvir za nastavak razgovora 1Foto: EPA-EFE/PETRIT PRENAJ

Kosovski premijer Aljbin Kurti saglasio se sa novim planom koji je velika petorka predstavila u Prištini 21. oktobra, kao okvirom za nastavak razgovora sa SAD, Nemačkom, Francuskom i Italijom, a koji, kako se navodi, treba da obezbedi komponentu jake bezbednosti, ali i da ojača perspektivu članstva u međunarodnim organizacijama, prenosi Kosovo online pisanje Koha ditore.

Iz Vlade Kosova za Kohu je rečeno i da je Kurti pozitivno odgovorio na zahtev pet emisara za sastanak sa evropskim liderima na marginama samita Evropskog saveta.

„Premijer Kurti je pozitivno odgovorio na zahtev pet emisara za sastanak sa liderima Nemačke, Francuske, Italije i predsednikom Evropske komisije, na marginama samita Evropskog saveta. Sastanak će biti u kontekstu diskusija koje su počele sa pet emisara tokom njihove posete Prištini 21. oktobra, a u kojoj su predložili novi plan koji je uključivao kompletniji paket sveobuhvatne implementacije Osnovnog sporazuma zajedno sa nacrtom za primenu člana 7. Premijer Kurti je izrazio saglasnost da je ovaj novi plan okvir za nastavak razgovora sa savezničkim državama, SAD, Nemačkom, Francuskom i Italijom, koji treba da obezbedi komponentu jake bezbednosti, ali i da ojača perspektivu članstva u međunarodnim organizacijama“, kaže se u odgovoru Vlade za Kohu.

Član 7 sporazuma iz Brisela iz februara ove godine govori o pravima srpske manjine na Kosovu koja bi trebalo da budu zaštićena u skladu sa evropskom praksom i u njemu se pominje „odgovarajući nivo samoupravljanja za srpsku zajednicu“, mogućnost direktne podrške i veze kosovskih Srba sa Vladom Srbije, kao i zaštita za Srpsku pravoslavnu crkvu.

Očekuje se da će se Kurti sutra u Briselu sastati sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, nemačkim kancelarom Olafom Šolcom, italijanskom premijerkom Đorđom Meloni i visokim predstavnikom Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Đuzepom Boreljom.

Predstavnik Evropske unije za dijalog Priština-Beograd Miroslav Lajčak u subotu je u pratnji američkog izaslanika za zapadni Balkan Gabrijela Eskobara i savetnika lidera Nemačke, Francuske i Italije boravio u Prištini i održao sastanak sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem. Popodne su se u Beogradu sastali sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova pozvani su u Brisel an sastanke sa evropskim zvaničnicima na marginama sastanak Evropskog saveta. Kako su juče preneli mediji, Vučić i Kurti će sutra imati sastanke, a zajednički sastanak je neizvestan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari