Kurti priželjkuje reprizu parlamentarnih izbora, Srbi imaju kandidate u 11 opština 1Kosovska Mitrovica Foto: EPA-EFE/ Đorđe Savić

Lokalni izbori na Kosovu održavaju se danas i na njima će učestvovati ukupno 90 političkih organizacija i to 32 političke stranke, 34 građanskih inicijativa, kao i 23 nezavisna kandidata.

Na izborima će građani birati predsednike i odbornike u 38 opština, a prema podacima, pravo glasa ima 1.885.448 birača, a oni će „zaokruživati“ dva listića – jedan za izbor predsednika opštine, drugi na kome će birati odbornike.

Izbori na Kosovu održavaju se u atmosferi tenzija, koje su na severu izazvale nedavne akcije prištinskih vlasti oduzimanja „KS“ i srpskih registarskih oznaka gradova na Kosovu, kao i sukoba Srba sa kosovskom policijom zbog, kako je zvanično saopšteno, akcije protiv krijumčarenja robe. Podsetimo, tom prilikom je iz vatrenog oružja ranjen Srećko Sofronijević iz Zvečana, koji se oporavlja od zadobijene povrede.

Pojedini analitičari tvrde da je kosovski premijer Aljbin Kurti tempirao krizu oko tablica na prelazima Jarinje i Brnjak kao i policijsku akciju borbe protiv krijumčarenja deset i četiri dana pred lokalne izbore u svrhu podizanja sopstvenog rejtinga, skrivajući se iza formalno zakonitih i legitimnih akcija, zarad populizma.

Kurti će pokušati da na krilima ubedljive pobede njegovog Samoopredeljenja na parlamentarnim izborima u februaru mesecu, osvoji što je moguće više lokalnih samouprava, kako bi i na tom nivou zaokružio vlast na Kosovu.

Jedna od odlučujućih političkih borbi vodiće se za Prištinu.

Aktuelni gradonačelnik Špend Ahmeti na čelo Prištine došao je kao kandidat Samoopredeljenja, ali je taj pokret napustio 2018. godine i osnovao sopstvenu stranku. On se nije kandidovao za izbore koji se održavaju u nedelju.

Za prvog čoveka Prištine, Kurti je kandidovao Arbena Vitija, koji je donedavno bio na poziciji ministra zdravlja u vladi lidera Samoopredeljenja.

Njemu će se suprotstaviti arhitekta Perparim Rama, kandidat Demokratskog saveza Kosova, koji se iz Londona u kome je živeo vratio u grad u koji je rođen, da pokuša da u njemu preuzme čelnu poziciju. Izbor Demokratske partije Kosova je psiholog Uran Ismailji, a za mesto gradonačelnika Prištine nadmetaće se još četvoro kandidata.

Kada je reč o deset opština u kojima većinu imaju Srbi, ukupno je 26 kandidata za predsednike lokalnih samouprava, od kojih je 18 srpskih, dok su ostali predstavnici Albanaca.

Prema pisanju RTS-a, kandidate za predsednike u svih deset opština, kao i u Obiliću (gde Srbi ne čine većinu) ima Srpska lista, četiri kandidata imaju novoformirane građanske inicijative Srpska narodna sloga, Narodno jedinstvo, Narodna sloga i inicijativa Sloboda. Četiri kandidata nastupiće samostalno.

Srbi u Gračanici imaće priliku da biraju između dva kandidata – Ljiljane Šubarić, koju je predložila Srpska lista ili njenog dojučerašnjeg istaknutog člana Branimira Stojanovića, koji je SL naspustio u avgustu uz obrazloženje da nije zadovoljan izborom kandidatkinje, a još više načinom kojim se do tog predloga došlo.

Njegovu kandidaturu direktor kancelarije za KiM Petar Petković okarakterisao je kao „direktnu podršku neprijateljima Srbije“.

Kandidat za gradonačelnika u opštini Severna Mitrovica je Milan Radojević, koji već obavlja tu funkciju ali i funkciju direktora Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje, koje radi u srpskom sistemu, pišu mediji.

Kandidat za gradonačelnika je Dragiša Milović, inače zamenik direktora Kliničko bolničkog centra u Severnoj Mitrovici, dok kandidat za gradonačelnika opštine Klokot Saša Mirković govori o pritiscima i pretnjama koje navodno dobijaju njegove pristalice, prenosi Kossev. Kandidat Srpske liste za gradonačelnika Leposavića je Zoran Todić, Zubinog Potoka Srđan Vulović, a Štrpca Dalibor Jefić.

Na sastanku predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Raškoj sa Srbima sa severa, kome je prisustvovao ministar odbrane Nebojša Stefanović i ministar policije Aleksandar Vulin, u sredu nakon sukoba sa kosovskom policijom, mogli su se čuti i zahtevi da Srbi izađu iz kosovskih institucija.

Ipak, iako je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković u sredu kosovskog premijera Kurtija na konferenciji nazvao „psihopatom i ludakom“, on je već u četvrtak pozvao Srbe da izađu na izbore koji se održavaju u nedelju, a koje je raspisala prištinska administracija, „da Albanci ne bi vodili srpske opštine, ili oni Srbi koji rade za njih, jer su to razbijači srpskog jedinstva“.

Kovid mere

Što se tiče aktuelne situacije sa koronavirusom, od birača na Kosovu nije zahtevano da imaju potvrdu da su primili vakcinu ili negativan PCR test, ali će morati da drže međusobnu distancu. Sa druge strane, članovi biračkih odbora kao i oni koji će nadgledati izborni proces, obavezni su da prilože dokaz da su primili makar jednu dozu vakcine ili negativan test na Kovid 19.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari