aljbin kurtifoto FoNet/UN

Kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je danas u Severnoj Mitrovici da nije protiv finansijske pomoći Beograda za građane na Kosovu, ali da mora da se zna ko šalje novac, kome i za šta, navodeći da destabilizacija dolazi s one strane granice, preneo je Kossev.

„Nema više skrivenih registara, preko kojih Beograd plaća ljude koji nisu ni nastavnici ni lekari – nego rade za Beograd a protiv Kosova. Nema više terorizma, nema više krijumčarenja, nema više siledžijske kulture“, rekao je Kurti, koji je danas posetio i Leposavić i Zubin Potok.

Posle sastanka sa gradonačelnikom Severne Mitrovice Erdenom Atićem, Kurti je novinarima rekao da je poseta za dobrobit građana bez obzira na nacionalnu, etnički i versku pripadnost.

„Ravnopravnost ujedinjuje ljude. Mi smo protiv podele društva, mi smo za jednakost i ravnopravnost. Naše institucije to treba da gaje i u tretiranju građana, takođe u njihovom pristupu institucijama. Sve tendencije za destabilizaciju Kosova dolaze iz Srbije“, kazao je Kurti.

Govoreći o sutrašnjem sastanku u okviru dijaloga Prištine i Beograda u Briselu, na kome bi trebalo da se pronađe rešenje za isplatu primanja Srbima na Kosovu, Kurti je rekao da Priština nikada nije bila protiv dinara, te da Srbija tu valutu može da pošalje kroz finansijsku pomo.

Prema Kurtijevim rečima, Beograd insistira na kešu jer tako plaća ljude koje ne bi trebalo.

„Izgleda da je glavna briga Beograda ta što ljudi koji nisu ni lekari ni nastavnici neće moći da dobijaju keš. A mi hoćemo transparentan sistem, legalizovanje transakcija i nema više keša“, rekao je Kurti.

Na pitanje o očekivanjima od sutrašnjeg sastanka, Kurti je kazao da je to nadležnost Centralne banke Kosova (CBK), kao nezavisne institucije i da njegov zamenik Besnik Bisljimi u Briselu ne može o tome da pregovara, već samo o mogućim posledicama i solucijama za ubrzavanje tranzicije.

„Mi nismo autokratska država kao Srbija, gde jedan čovek odlučuje o svemu. Zato i moj zamenik ne može da pregovara o odluci CBK, već o mogućim posledicama koje niko ne želi i da vidimo šta može da se uradi da bude što bolja i brža tranzicija“, naveo je Kurti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari