Kurti s delegacijom Saveta američkih ambasadora: SAD su ključni partner, prijatelj i saveznik Kosova 1foto EPA-EFE/GEORGI LIČOVSKI

Premijer Kosova Aljbin Kurti rekao je danas da su Sjedinjene Američke Države ključni partner, prijatelj i saveznik Kosova i da se bilateralni odnosi protežu na istorijsku, ekonomsku, bezbednosnu i odbrambenu sferu.

Kurti je to rekao na sastanku s delegacijom Saveta američkih ambasadora – udruženja 200 članova koji su zajedno služili više od šest decenija i za jedanaest predsednika SAD. Njihovu posetu je organizovao sličan Savet albanskih ambasadora, čiji su predstavnici takođe bili na sastanku s Kurtijem.

Premijer ih je obavestio o ekonomskom i demokratskom napretku, kao i o sve većoj saradnji Kosova sa SAD, ističući sporazum od 236,7 miliona dolara potpisan prošle godine, kao i smeštaj avganistanskih izbeglica na Kosovu, saopštila je Vlada.

Ambasadore je obavestio o četiri oblasti koje smatra prioritetnim u ovogodišnjem budžetu: odbrana, obrazovanje, poljoprivreda i zdravstvo.

U saopštenju piše da je Kurti goste obavestio o odnosima Kosova i Srbije, o Sporazumu o putu normalizacije njihovih odnosa i planu za njegovo sprovođenje, o „ponašanju i delovanju Srbije“ prema tm dokumetima, a obavestio ih je i o stavovima i predlozima Kosova na prošlonedeljnom sastanku u Briselu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari