Kurti zahteva da se francusko-nemački predlog što pre nađe na stolu 1Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Kosovski premijer Aljbin Kurti zatražio je u sredu, 23. novembra, da se plan Francuske i Nemačke, koji podržava EU, što pre stavi na sto i da već kasni.

Ovaj plan, prema izveštajima, predstavlja predlog za rešavanje sporova između Kosova i Srbije, piše Radio Slobodna Evropa.

„Nije vreme za male ambicije, vreme je za velike korake“, rekao je Kurti na konferenciji za novinare posle sednice Vlade.

On je rekao da je glavni razlog zašto je u ponedeljak otišao u Brisel da započne raspravu o konačnom dogovoru o francusko-nemačkom planu, a ne o registarskim tablicama.

Prema njegovim rečima, pravno obavezujući sporazum između Kosova i Srbije bio je deo poziva EU, ali je tada „napušten i prebačen samo na aktuelna pitanja“.

Kurti je rekao da je Kosovo spremno da suspenduje drugu fazu odluke o registarskim tablicama, koja predviđa izricanje kazni za građane koji voze vozila sa nelegalnim srpskim tablicama, kako bi se stvorio prostor za postizanje konačnog dogovora sa Srbijom, što je EU predvidela da se postigne do marta 2023.

„Nisam ja odredio rok do marta 2023. godine, već Brisel. Tražio sam da to bude februar 2023… Ali na kraju su odustali“, rekao je Kurti, citirajući šefa evropske diplomatije Žozepa Borelja.

Kurti je rekao da mu je Borelj na sastanku na Mirovnom forumu u Parizu kazao da je francusko-nemački predlog, zapravo, „predlog EU, koji podržavaju Francuska i Nemačka“.

Zamenik kosovskog premijera Besnik Bislimi je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa rekao da francusko-nemački predlog predviđa rešavanje sporova u dve faze, „veliki deo sada, a veoma mali deo za koji kažu da čini jedan odsto, oni bi to ostavili za kasniji period.“

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u oktobru da su Francuska i Nemačka predložile Srbiji da dozvoli ulazak Kosova u međunarodne organizacije i institucije, uključujući Ujedinjene nacije, u zamenu za brzo članstvo Srbije u Evropskoj uniji.

Kurti je potvrdio da je njegov zamenik Besnik Bislimi već u Briselu, gde će se sastati sa glavnim srpskim pregovaračem Petrom Petkovićem, kako bi razgovarali o rešenju pitanja nelegalnih srpskih registarskih tablica.

Sastanak u Briselu biće održan samo dva dana nakon neuspelih razgovora Kurtija i Vučića oko registarskih tablica.

Prema Kurtijevim rečima, tokom poslednjih šest meseci bilo je osam opcija za registarske tablice, ali on nije izneo detalje sa obrazloženjem da je „poverljivost u pregovorima obaveza prema posredniku [EU]“.

„Od ovih osam opcija, za nas su tri modela bila prihvatljiva, a pet neprihvatljivih. Dok za Srbiju nijedna [od osam opcija] nije bila prihvatljiva“, rekao je Kurti.

Kurti je na zahtev SAD odložio sprovođenje odluke za 48 sati na dan početka izricanja kazni za nelegalne registarske tablice.

Na pitanje šta će biti posle ovog roka, on je rekao da „sada moramo da se fokusiramo na postizanje dogovora pre 48 sati“.

Izricanje kazne od 150 evra deo je odluke Vlade Kosova za preregistraciju automobila sa nelegalnim srpskim registarskim oznakama u RKS – Republika Kosovo.

Prva faza predviđa ukor, druga izricanje novčane kazne, a kasnije postavljanje probnih tablica.

Odlukom Vlade, posle 21. aprila na Kosovu više ne bi trebalo da bude automobila sa takvim registarskim tablicama koje izdaju srpske vlasti.

Srbija – koja kosovskim Srbima izdaje nelegalne registarske tablice od posleratne 1999. godine, protivi se ovom planu – insistirajući na neutralnim tablicama za status Kosova (KS).

Kao rezultat podignutih tenzija, Srbi sa severa Kosova – gde uglavnom kruže automobili sa ilegalnim tablicama – povukli su se iz kosovskih institucija, piše RSE.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari