miroslav lajčakfoto BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ

Specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za dijalog Miroslav Lajčak posetiće danas i sutra Prištinu i Beograd, kako bi pratio sprovođenje onoga što je odlučeno i dogovoreno u Briselu i pripremio sledeće korake i sastanke, najavljeno je u Briselu.

Portparol EU Peter Stano rekao je da će Lajčak u Prištini boraviti danas, a sutra će posetiti Beograd. Sastaće se, kako se očekuje, sa liderima Srbije i Kosova, ali i sa glavnim pregovaračima, budući da trenutno radi na pripremi sastanka šefova pregovaračkih ekipa.

Ovo je prva Lajčakova poseta regionu posle sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina (Aljbin) Kurtija 2. maja u Briselu na kojem je usvojena Deklaracija o nestalima ali nije ostvaren pomak po pitanju Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu.

Priština je odbacila nacrt statuta Zajednice opština sa srpskom većinom koji je u Briselu predstavio Upravljački tim, a narednog dana raspustila Upravljački tim, uz obrazloženje da su na sastanku 2. maja predstavili statut i da je time njihov mandat ispunjen.

Upravljački tim su činila četiri člana iz srpske zajednice koje je predložila Srbija, a formalno imenovala vlada Kosova.

Evropska unija je ocenila da je odlukom o raspuštanju Upravljačkog tima, kosovska strana prekršila „duh i slovo“ dogovora u dijalogu jer to telo treba da ostane na snazi sve dok se ne usvoji Statut zajednice opština sa srpskom većinom.

Na sastanku u Briselu 2. maja Kosovo je predstavilo svoju viziju kako treba da izgleda Zajednica srpskih opština, a premijer Kurti je objasnio da je kao model primenjen položaj Srba u Hrvatskoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari