Lajčak u Prištini informisao opoziciju o procesu: Sve je deo priprema za 18. mart 1Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Cilj sastanka sa opozicijom je da ih lično informišem, za mene je ispunio svoju svrhu, poručio je specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak nakon sastanka sa liderima opozicionih stranaka u Prištini.

Miroslav Lajčak boravi u dvodnevnoj poseti Kosovu, a uoči sastanka srpskog predsednika Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Aljbina Kurtija 18. marta.

On se juče sastao sa kosovskom predsednicom Vjosom Osmani, premijerom Aljbinom Kurtijem i glavnim pregovaračem Prištine u okviru dijaloga Besnikom Bisljimijem.

Danas su ga, odvojeno, ugostili predstavnici opozicije – lider PDK Memlji Krasnići, lider AAK Ramuš Haradinaj i Ljumir Abdidžiku iz LDK.

Nakon sastanka sa liderom LDK, u kratkoj izjavi za medije Miroslav Lajčak poručio je da je svrha današnjih susreta da lično informiše opozicione lidere o „procesu i očekivanjima međunarodne zajednice“.

S druge strane, kako je kazao, lideri PDK, AAK i LDK preneli su mu stavove svojih partija.

„Mislim da je u ovom trenutku bilo važno da se sastanem sa liderima opozicionih stranaka. Informisao sam ih o procesu, o očekivanjima međunarodne zajednice. Oni su objasnili pozicije svojih partija. Sve je deo priprema za sastanak 18. marta. Mislim da je važno čuju direktno od mene, a ne samo iz medija ili skupštine i zato je, za mene, sastanak ispunio svrhu“, kazao je Lajčak medijima u Prištini.

Sastanak Miroslava Lajčaka i Memljija Krasnićija održan je u prepodnevnim časovima. Po njegovom završetku oglasio se lider PDK, obrativši se medijima, a potom i na Fejsbuku poručivši da je „izrazio rezerve prema evropskom sporazumu“.

„Ponovio sam rezerve koje imamo u vezi sa ovim sporazumom, koji je, prema našem mišljenju, nedovoljan i propuštena prilika za konačni napredak, koji smo svi čekali“, poručio je Krasnići.

Na pitanje novinara da li će PDK u skupštini glasati za evropski sporazum, kazao je da je „obaveza doneti sporazum pred skupštinu“, ali da PDK za njega neće glasati.

„Ovaj tekst, ovakav kakav jeste, neće i ne može imati glas PDK. Pravi sporazum je kod aneksa, kod implementacionog plana i to će biti i za donošenje konačne odluke“, zaključio je Krasnići.

Nešto kasnije danas sa Lajčakom se sastao i Ramuš Haradinaj, lider AAK. Specijalni izaslanik EU ga je, kako je sam Haradinaj saopštio na Fejsbuku, detaljno obavestio o napretku i zaključivanju sporazuma o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije.

Haradinaj se zahvalio članicama EU na podršci sporazumu, ali i SAD-u, čija je uloga, ocenjuje, od vitalnog značaja u njegovoj primeni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari