Lazović: Od ovakvih izbora jedino gori neuspeo bojkot 1Foto: Medija Centar

Izborni uslovi su zaista daleko od fer, ali jedina gora opcija od izlaska na ovakve izbore bio bi neuspeo bojkot. Izlaznost na tek okončanim lokalnim izborima u Lučanima ili u Kuli pokazala je da opozicija za sada ne može uspešno da ga sprovede.

Voleli bismo da čujemo na koji način se planira takav potez i koji su argumenti za njegovu uspešnost, pošto razloga ima jako puno i oni nam ne nedostaju, kaže za Danas Radomir Lazović iz Ne da(vi)mo Beograd, odgovarajući na pitanje Danasa kakav je stav te inicijative povodom poziva opozicije okupljene oko Dragana Đilasa na bojkot još ne raspisanih a pretpostavljenih vanrednih republičkih izbora.

Sagovornik Danasa navodi da su lokalni izbori u Lučanima pokazali krizu demokratskog, izbornog procesa sa kojom se Srbija suočava.

– Ipak, stidljivo, nenametljivo i van glavnog fokusa medija i vesti, ovi izbori nagovestili su i šta bi mogao biti efikasniji način borbe za povratak otete države u ruke građana. Značajan rezultat lokalnih grupa pokazuje da postoji još jedna snaga u Srbiji na koju se može računati u smenjivanju naprednjačke vlasti. Lokalna grupa iz Lučana, osvojila je jednako relevantan broj glasova na ovim izborima kao i cela opozicija ujedinjena oko Dragana Đilasa i Boška Obradovića. Grupa građana Jedan tim osvojila je u Lučanima 7 posto, a u Kuli, grupa građana Kritična masa čak 9,1 odsto – navodi Lazović za Danas.

Prema njegovom mišljenju, ovi podaci nedvosmisleno pokazuju da je, kako kaže, ogroman broj onih koji ne veruju u efikasnost pukog sabiranja potencijalnih opozicionih glasova, samo zato što su protiv Vučića.

– Veliki broj građana ne želi nadigravanje sa Vučićem ko će biti veći nacionalista, već istinsko i konkretno bavljenje njihovim lokalnim problemima sa kojima se svakodnevno suočavaju. Umesto nametanja visoke politike iz Beograda, traže svoja sopstvena rešenja, jer na svojim leđima i nose sve probleme jednom kada izborni karavan ode iz njihovog grada. Takođe, ovo pokazuje da se poverenje u partije koje su učestvovale u siromašenju društva neće tek tako povratiti i da su umesto da svoju sudbinu predaju u ruke lidera, građani spremni da se i sami pokrenu i uključe u izborne procese, a očigledno je da imaju dovoljno moći da ostvare značajan rezultat – smatra aktivista Ne da(vi)mo Beograd.

On dalje ističe da otpor koji veliki deo društva ima prema političkim akterima koji su učestvovali u ozbiljnoj degradaciji i privatizaciji države i institucija u prethodnom periodu, ne može da se zanemari.

– Umesto što se takvi glasači, insistiranjem na jednoj koloni teraju u apstinente ili „bele listiće“, politička ponuda bi trebalo biti proširena tako da ona ovim ljudima može ponuditi relevantan izbor. U tom delu političkog spektra inicijativa Ne davimo Beograd, kao i Građanski front, očekuju najznačajniji potencijal za širenje opozicionog glasačkog tela. Ali u tom delu političkog delovanja leži i suštinska promena zasnovana ne na identitetskoj politici, nacionalizmu i populizmu, već na solidarnosti, socijalnoj pravdi i sigurnosti za sve naše građane – zaključuje Lazović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari