Da li je levici mesto u Srbiji protiv nasilja: Sagovornici Danasa o izlasku platforme Solidarnost iz stranke Zajedno 1foto A.H./ATAImages

Tri najpoznatije levičarske organizacije na političkoj sceni u Srbiji – Zeleno-levi front, Zajedno, čiji je deo bila i Politička platforma Solidarnost – na prethodnim izborima nastupile su kao deo koalicije Srbija protiv nasilja. Ipak, preovlađujuće stranke ove koalicije jesu stranke centra i desnice, a platforma „Solidarnost“ danas je napustila stranku Zajedno, što otvara pitanje da li to znači i napuštanje koalicije radi bolje profilisanja njihove levičarske politike.

Sociolog Jovo Bakić rekao je da bi levica trebalo oprezno da napusti SPN, odgovarajući na pitanje portala Mašina da li je ova koalicija dobar okvir za levicu budući da je opšti utisak da su široka koalicija i da je dominacija stranaka centra i desnice u velikoj meri sprečila jasnije isticanje levih i zelenih politika tokom izborne kampanje,

Danas Politička platforma Solidarnost napravila je prvi korak u tom smeru i napustila stranku Zajedno. U saopštenju su naveli da samostalno nastavljaju politički angažman kao parlamentarna levičarska organizacija.

Lojpur: I rušenje režima i radikalna promena političke kulture

Melanija Lojpur, potparolka Političke platforme Solidarnost izjavila je za Danas da je odluka o ulaženju u koaliciju sa strankom Zajedno donešena na osnovu zajedničkih ciljeva, ali da je posle jednogodišnje saradnje došlo do razilaženja u pogledu toga kakvu političku kulturu ove dve organizacije žele da vide u našem društvu.

Da li je levici mesto u Srbiji protiv nasilja: Sagovornici Danasa o izlasku platforme Solidarnost iz stranke Zajedno 2
foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

“Nemamo ništa problematično da kažemo za naše saborkinje i saborce iz stranke Zajedno, jednostavno je došlo do razmimoilaženja u putevima i načinu artikulacije političkih zahteva”, rekla je Lojpur.

Istakla je i da “Solidarnost i dalje za cilj ima rušenje ovog režima i radikalnu promenu političke kulture i politike u našoj zemlji.”

Na pitanje da li istupanje iz stranke Zajedno znači i istupanje iz koalicije SPN, Lojpur odgovara da je još rano anticipirati kakav će odnos stranaka biti ukoliko dođe do ponovljenih beogradskih izbora, ali da se “zajednička borba protiv režima” nastavlja.

Solidarnost ostaje verna svojim vrednostima i svom shvatanju politike i političkog života, tvrdi Lojpur.

Da li je levici mesto u Srbiji protiv nasilja: Sagovornici Danasa o izlasku platforme Solidarnost iz stranke Zajedno 3
foto (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ)

Savladavanje režima i vraćanje suverenosti u ruke građana jedini cilj

Na pitanje da prokomentariše izlazak platforme Solidarnost iz stranke Zajedno i kakve će posledice taj postupak imati u pogledu njihove saradnje, kopredsednik stranke Zajedno Nebojša Zelenović je rekao da stranka pozdravlja odluku platforme Solidarnost da nastave svoj put samostalno.

“Verujemo da smo kao dobro organizovana, parlamentarna, zeleno – leva stranka uspeli da našim kolegama iz ovog i drugih pokreta omogućimo pogodno okruženje u kome mogu da rade i razvijaju svoje političke ideje. Sa naše strane smo učinili sve da se njihov razvoj desi na najbolji način u duhu solidarnosti”, dodao je Zelenović.

Borbu protiv “pljačkaškog režima” i odbranu građanskih prava i sloboda “koje su u Srbiji nakon nezapamćene izborne krađe 17. decembra, brutalno oduzete” stranka Zajedno nastaviće u okviru koalicije SPN, rekao je Zelenović i dodao da Zajedno jeste i biće inkubator novih ideja i ljudi koji žele da budu deo te borbe.

Na pitanje da li smatra da je SPN adekvatan okvir za delovanje levičarskih stranaka poput Zajedno, Zelenović odgovara da “postoje vrednosti koje su univerzalne i iznad svih pojedinačnih ideologija”.

“Pošto Srbija nije demokratski uređena država i nema uspostavljenu vladavinu prava i nezavisne institucije, mi, svi zajedno, možemo imati samo jedan cilj koji se može ostvariti uspostavljanjem najšireg fronta svih slobodoljubivih građana i stranaka”, tvrdi Zelenović i dodaje da se u ovom trenutku jedino vredi boriti za savladavanje “mafijaškog režima Aleksandra Vučića i vraćanje suverenosti u ruke građana”.

Pretpostavka sprovođenja levih ideja jeste rušenje autoritarnog režima

Komentarišući potez Solidarnosti, Đorđe Pavićević, narodni poslanik Zeleno-levog fronta kaže da “odluka platforme Solidarnost ne iznenađuje s obzirom na njihov ideološki profil” i dodaje da su „oni svakako bili prisutni na listi za beogradske izbore i ne izlaze iz opozicije“.

„Mi imamo saradnju sa njima i ona će se nastaviti“, napominje Pavićević.

Upitan da prokomentariše izjavu Jova Bakića, Pavićević kaže da je svakako bilo reči o čuvanju identiteta unutar tako heterogene koalicije, kakva je „Srbija protiv nasilja“.

Da li je levici mesto u Srbiji protiv nasilja: Sagovornici Danasa o izlasku platforme Solidarnost iz stranke Zajedno 4
foto FoNet Milica Vučković

“Bitno je pomenuti da tu postoje dva imperativa: rušenje autoritarne vlasti i ideološko profilisanje Zeleno-levog fronta i toga da sprovodimo svoju politiku i svoje ideje. Mora se raditi na oba koloseka”, zaključuje Pavićević.

Dodaje i to da je pretpostavka sprovođenja levih ideja rušenje trenutnog autoritarnog režima, ali da je profilisanje same stranke bitno kako “ne bi nestalo i ovo malo levice koja je prisutna na našoj političkoj sceni“.

Koaliciju „Srbiju protiv nasilja“, koja je nastupila na parlamentarnim, pokrajinskim i beogradskim izborima i ostvarila parlamentarni status, čine: Zeleno-levi front, Stranka slobode i pravde, Zajedno, Narodni pokret Srbija, Novo lice Srbije, Demokratska stranka, Srbija centar, pokret Ekološki ustanak, Rumunska partija, Pokret slobodnih građana, Pokret za preokret, sindikati Sloga.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari