Jovo Bakić: Levica treba oprezno da napušta Srbiju protiv nasilja 1foto FoNet Aleksandar Mijailović

Levica treba oprezno da napusti koaliciju Srbija protiv nasilja, rekao je sociolog Jovo Bakić za levičarski portal Mašina i dodao da „treba razmisliti o stvaranju jednog zdravog i borbenog sindikata od zdravih jezgara u postojećim sindikatima“.

U izjavi za levičarski portal Mašina, sociolog Jovo Bakić odgovorio je na pitanje da li je SPN dobar okvir za levicu budući da je opšti utisak da su široka koalicija i dominacija stranaka centra i desnice u velikoj meri sprečila jasnije isticanje levih i zelenih politika tokom izborne kampanje.

„Po mom mišljenju, to od samog početka nije bio dobar okvir, ali je relativno lako razumeti da je deo levičara pokušao da postane prepoznatljiviji u javnosti posredstvom učestvovanja u institucijama, te da tim putem dobije sredstva za političku reprodukciju. Prema tome, čitavu tu priču treba oprezno napuštati. No, sledeći korak treba da bude pažljivo promišljen, jer levica skoro uopšte nema pristup kanalima javnog opštenja, pa je u ojađenoj i dezorijentisanoj javnosti skoro sasvim marginalizovana“, rekao je Bakić.

Bakić je dodao da levičari treba da „postanu svesni da jedni drugima nisu neprijatelji, nego da su im zajednički neprijatelji prevashodno autoritarni i duboko kriminalizovani režim jednog nepomenika, koji se vraća radikalno-desničarskim ideološkim korenima, a nakon njega i ostale desničarske organizacije (u koje ubrajam i veći deo koalicije „Srbija protiv nasilja“, koji predstavlja deo kapitalističke oligarhije)“

Rekao je i da treba razmišljati o formiranju „jednog zdravog i borbenog sindikata od zdravih jezgara u postojećim sindikatima“, ali pod uslovom da interesovanje za to postoji i dodao da su sindikati danas u velikoj meri „truli“, ali da uprkos tome u njima ima vrednih ljudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari