Lider SPS vodi premijersku kampanju: Dačić radi ono što mora jer je odustao od predsedničke kandidature 1foto: FoNet/Milica Vučković

Ivica Dačić, predsednik SPS, mora da bazira svoju kampanju na tome da će baš on biti premijer Srbije i na taj način svojim biračima nadomesti to što je odustao od kandidature za predsednika države, smatraju sagovornici Danasa komentarišući Dačićevu premijersku kampanju.

Dačić je nedavno izjavio da je spreman da posle izbora vodi buduću vladu, kao najozbiljniji politički partner predsesnika SNS Aleksandra Vučića koji obavlja i funkciju predsednika države.

On na skupovima tokom izborne kampanje govori da će započeti posao nastaviti, ali kao premijer, dok Vučića ističe za predsednika.

Politikolog Boban Stojanović za Danas kaže da Dačić mora to da priča, jer mu je to kampanja.

– U situaciji kada nije smeo da se kandiduje za predsednika, a ti izbori su dominantni, mora da vodi praktično premijersku kampanju. I kao što to radi Šešelj, tako i Dačić. Potpuno očekivano i jedii je to način da vode ličnu kampanju kad ne mogu predsedničku – navodi on.

Upitan koliko je realno da on bude predsednik Vlade, Stojanović odgovara da to zavisi od toga da li će njegovi poslanici biti potrebni za formiranje Vlade.

Docent Fakulteta političkih nauka Dušan Vučićević pretpostavlja da nije realno da Dačić vodi vladu, jer će, kako kaže, SNS imati većinu i neće postojati potreba da neko drugi bude ptremijer.

– On se nudi svojim glasačima jer mu se ionako zamera da je SPS pretvorio u mlađeg partnera SNS koji se za malo šta pita. U očima svojih birača verovatno pokušava da povrati stare pozicije iz perioda 2012-2014. kada je on u ustavnom sistemu ipak bio na na najvažnijoj poziciji u državi. Dakle, pokušava da povrati deo biračkog tela slanjem poruke koja izgleda moćno – ukazuje Vučićević za Danas.

A zamenik predsednika SSP Borko Stefanović smatra da se lider SPS reklamira kao premijer jer ne može svojim biračima da objasni kako nekad moćni SPS nema kandidata za predsednika države.

– Dačić svesno obmanjuje Srbiju jer svi znaju da Vučić za premijera sprema Sinišu Malog, konsiljerea za sve mutne i kriminogene poslove ovog režima. Tako je i Vučić lepo ponizio Dačića jer je Šešelju naredio da i on radi kampanju Šešelj premijer – kaže Stefanović.

Kako dodaje, ni jedan ni drugi nemaju šanse i to predstavlja obmanu i jeftinu zabavu za birače.

– Ono što je dobro je da će Srbija pobediti svu trojicu 3. aprila ako masovno izađe na birališta i izvede našu zemlju iz ovog haosa i kriminala – smatra Stefanović.

Dok profesor Univerziteta u Novom Sadu, Bojan Pajtić navodi da umesto da predsednik Vlade bude vodeća politička ličnost, u autoritarnim sistemima to je onaj ko upravlja najvećom strankom vladajuće koalicije.

– Dačić je jednom već bio premijer, pa je sva moć bila u rukama prvog potpredsednika. Brnabićka je premijerka, a od nje mnogi predsednici opština imaju veći uticaj. Vodeću ulogu u vođenju države ima onaj ko kontroliše najveći broj poslanika unutar parlamentarne većine. Trenutno je to Aleksandar Vučić, a plašim se da će, u ovim okolnostima i nakon ovih izbora to ponovo biti on. Potpuno je nevažno ko će biti premijer – zaključuje Pajtić.

Podsetimo, SPS i SNS su pre raspisivanja izbora dogovorili da na izbore izađu sa posebnim listama ali da će nastaviti stratešku saradnju.

Da li ta strateška saradnja znači i da je dogovoreno da Dačić, kao manji koalicioni partner, bude naredni premijer javnosti niej poznato.

Dačić nam nije odgovorio na to pitanje.

Kako je Danas ranije pisao, Vučić, čini se, neće imati problem oko izbora premijera jer mu se osim Dačića za tu funkciju nudi i predsednik SRS Vojislav Šešelj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari