Liderka Zavetnika pisala stranim ambasadama 1Foto: Vojin Radovanović

Predsednica Srpske stranke Zavetnici i narodni poslanik Milica Đurđević Stamenkovski, pozvala je državna rukovodstva Španije, Grčke, Kipra, Slovačke i Rumunije da ne prihvataju tzv. francusko-nemački plan za pregovore koji vodi članstvu samoproglašenog Kosova u međunarodne organizacije.

Ona je u pismu koje je uputila ambasadama ovih zemalja u Beogradu izrazila zabrinutost zbog najave specijalnog predstavnika EU, Miroslava Lajčaka, da će započeti razgovore sa članicama koje nisu priznale jednostrano proglašenu nezavisnost tzv. Republike Kosovo kako bi izdejstvovao njihovu podršku novom briselsko-vašingtonskom planu za KiM, prenosi se u saopštenju stranke.

Đurđević je ukazala da bi svako usaglašavanje sa zahtevima iz ovog plana značilo pristanak na međunarodnu verifikaciju lažne kosovske države i vodilo u produbljivanje političke i bezbednosne krize na Balkanu.

„Za Srpsku stranku Zavetnici kao i većinu građana Srbije ovakav plan je neprihvatljiv jer polazi od zakonitosti jednostrane secesije i pretpostavke da je teritorija KiM suverena i nezavisna država“, naglasila je predsednica Zavetnika.

Ona je podsetila da ovaj plan nije u saglasju sa odredbama obavezujuće Rezolucije 1244 koja KiM definiše kao autonomnu pokrajinu unutar Srbije. „Bilo kakva promena pregovaračkog okvira za KiM je stoga nemoguća bez prethodne saglasnosti Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija“, istaknuto je u pismu.

Đurđevićeva je izrazila uverenje da će rukovodstva pet zemalja EU i dalje ostati dosledna u poštovanju međunarodnog prava, Rezolucije 1244 i teritorijalne celovitosti Srbije na KiM, saopšteno je iz stranke Zavetnici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari