Linta: Srpsko tužilašto da procesuira odgovorne za likvidacije i mučenja Srba u Zadru 1Foto: Beta/Miloš Miškov

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta pozvao je srpsko Tužilaštvo za ratne zločine da pokrene istragu i podigne optužnice protiv nekadašnjih čelnika Zadra, zadarske policije i njihovih pretpostavljenih zbog likvidacije, mučenja i progona zadarskih Srba.

On je u pisanoj izjavi podsetio da se danas navršava 30 godina od dogadjaja koji je nazvan „Zadarska kristalna noć“ ili „Progon zadarskih Srba“.

Linta navodi da se vrhunac obračuna sa Srbima desio 2. maja 1991. godine, kada je u Zadar sa desetak autobusa došlo više stotina ljudi, koju su bili naoružani motkama i šipkama, da je u nasilju upotrebljen i eksploziv koji se u to vreme nalazio jedino u posedu policije, a koja „nije ništa učinila da zaštiti Srbe i srpsku imovinu“.

„Tog i sledećeg dana uništeno je 89 privatnih lokala u vlasništvu Srba, 37 privatnih srpskih kuća, 22 lokala društvenih firmi iz Srbije i 42 kuće i vikendice u mestu Bibinje, koje je udaljeno nekoliko kilometara od Zadra. Brojne činjenice pokazuju da je rušilački pohod na Srbe i srpsku imovinu bio dobro organizovan i ranije isplaniran u koordinaciji lokalnih moćnika i vlasti u Zagrebu“, kazao je Linta.

Dodaje da je u tim danima iz Zadra proterano oko 10.000 Srba.

„Prema podacima gradske Komisije za popis srušenih kuća, u užem delu Zadra je minirano i uništeno oko 470 srpskih kuća i drugih objekata za vreme rata. Srbi koji su ipak odlučili da ostanu u Zadru bili su izvodjeni iz kuća ili su hapšeni po ulicama… U periodu 1991. do 1993. godine u Zadru su ubijena najmanje 34 Srbina, od toga 15 civila a ostalo su pripadnici JNA u Zadru“, izjavio je Linta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari