Lipovac Tanasković: Beograđani su kivni i žele pravdu 1Foto: FoNet/Božana Pavlica

Vlast će sve učiniti da ne izgube Beograd, jer znaju da kada izgube Beograd sve pada kao kula od karata, izjavila je Marina Lipovac Tanasković, šefica odborničke grupe Narodne stranke u Skupštini Beograda, u intervjuu za Danas

„Narodna stranka i dalje bojkotuje rad Skupštine grada, gde trenutno ima svoje predstavnike. Bojkot nastavljamo dok se ne budu stekli minimalno prihvatljivi uslovi rada i delovanja Skupštine. U međuvremenu se spremamo za naredne izbore, jer duboko verujemo da će vlast ispuniti minimalne kriterijume za fer i demokratske izbore i izborne uslove, kao i medijsko otvaranje. Ukoliko ne bude pomaka, sumnjam da će organi stranke prekinuti bojkot. To ne zavisi od nas, već isključivo od ispunjenja uslova koji se traže od organa vlasti“, ističe Marina Lipovac Tanasković, šefica odborničke grupe Narodne stranke u Skupštini Beograda, u intervjuu za Danas.

Lipovac Tanasković ovako je odgovorila na pitanje o tome kako se Narodna stranka priprema za predstojeće beogradske izbore i ima li mogućnosti za neke nove saveze i koalicije.

„Za sada se spremamo kao da na izbore izlazimo samostalno. Ukoliko ne budemo bojkotovali izbore spremni smo i da budemo u koaliciji. Čvrstog smo stava da to mogu da budu samo organizacije koje su održale reč i bojkotovale izbore u junu prošle godine. Moram da naglasim da nije isključeno i da bojkotujemo predstojeće izbore, ukoliko se ne poprave izborni uslovi, ukoliko se mediji ne otvore i ukoliko ne prestane progon neistomišljenika režima“, kaže naša sagovornica.

Neke partije odustaju od bojkota, a većina ističe da opozicija u Beogradu ima realnu šansu da ostvari dobar rezultat, da se vlast plaši beogradskih izbora. Kako materijalizovati tu šansu i iskoristiti strah vladajuće garniture ako se opozicija ipak odluči za bojkot?

– Opozicija u Beogradu ima realne šanse za pobedom na sledećim izborima. Istraživanja javnog mnjenja koja sprovode nezavisne agencije to i pokazuju. Svemu tome je doprineo bojkot, odnosno protesti koji su se održavali u Beogradu više od godinu dana, protesti ispred Skupštine Srbije, pa i skorašnji protesti raznih grupa građana i organizacija. Beograđani su kivni na sadašnju vlast i željni su pravde. Sve je to razlog da se vlast u Beogradu jako uzdrma i može se reći da se plaši izbora u Beogradu, i zato pokušavaju sa manipulacijom izbornih procesa – kao na primer da se izbori za predsednika, parlament i gradski izbori za Beograd spoje. Na taj način vlast želi da ima apsolutnu kontrolu izbora i da upregne celu svoju mašineriju: počev od članova, ucenjenih glasača, režimskih medija, navijačkih grupa itd. Vlast će sve učiniti da ne izgube Beograd, jer znaju da kada izgube Beograd sve pada kao kula od karata!

Građani ne čuju mnogo


Kako gledate na to što se, pred početak sednica gradske skupštine, uoči kojih i vi držite konferencije za novinare, tu okupljaju i oni koji nisu odbornici gradskog Parlamenta – članovi Dveri, Marko Bastać, pokreti koji su se bunili protiv gradnje na Makišu…?

– U periodu bojkota postala je praksa okupljanja članova odborničke grupe SZS u Skupštini grada, radi davanja izjava za medije, a vezano za teme koje su na dnevnom redu Skupštine. To što su se vremenom pojavile i ostale organizacije i udruženja pokazuje samo koliko su mediji zatvoreni, jer je to jedini vapaj tih organizacija da se i njihov glas čuje u nadi da će mediji koji su došli preneti bar nešto od onoga što žele da građani čuju. A građani ne čuju mnogo. Čak i „opozicioni mediji“ ne prenose šta se sve dešava. Današnji mediji su samo željni skandala i na vrhu prioriteta nisu kulturni, obrazovani, pametni ljudi koji i te kako imaju šta da kažu. Sa druge strane, vlast se uvek uplaši kada vidi veće okupljanje ljudi.


„Politikom sam počela da se bavim kada sam postala član Narodne stranke u oktobru 2017. godine, kada se ova stranka i osnovala. Ovo je moje prvo političko angažovanje. Inače sam tehnička direktorka u jednoj privatnoj firmi koja se bavi projektovanjem i nadzorom prilikom izvođenja saobraćajne signalizacije u Srbiji, kao i organizovanjem stručnih obuka iz oblasti saobraćaja u inostranstvu. Pre toga sam radila u još par privatnih građevinskih i saobraćajnih firmi kao glavni inženjer za saobraćaj“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari