Ljuljzim Peci: Srbija nema vojni kapacitet da uđe na Kosovo 1foto EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Izvršni direktor Kosovskog instituta za istraživanje i razvoj politike Ljuljzim Peci istakao je da Kosovo ne treba da gubi vreme sa tehničkim pregovorima sa Srbijom, već da mora da insistira na postizanju konačnog sporazuma.

Peci je, kako prenosi Kosovoonlajn, naveo za prištinske medije da Srbija teži da se proces dijaloga oduži kako bi dobila na vremenu.

Prema Pecijevim rečima, pritisak kosovske strane treba da ide ka konačnom dogovoru.

„Nedozvoljavanje srpskog referenduma na Kosovu bilo je jedno od najboljih dela koje je Kosovo učinilo. Težnja Srbje je da dobije autonomiju za Srbe na Kosovu“, izjavio je Peci.

Dodao je da Srbija ima za cilj da kroz dijalog dobije autonomiju na Kosovu i policiju koja će biti van komande Kosovske policije.

Peci je naglasio da Beograd nema vojni kapacitet da uđe na Kosovo, odnosno da, iako postoji rizik od otvorenog sukoba, Srbija ima veći odbrambeni nego ofanzivni kapacitet.

„Opasnost postoji, samo naivan može da kaže da ne postoji. Imali smo prošle godine krizu na severu, gde je Srbija dovela ruskog ambasadora na granicu kao komandanta srpske vojske“, rekao je on.

Peci je izjavio da je u sadašnjim okolnostima verovatnoća rata na Kosovu mala, ali da se „ne može isključiti hibridni rat“.

Prema njegovim rečima, Srbija nije jedinstvena kako se na prvi pogled čini, jer postoje elementi koji pokazuju njene veze s Rusijom, ali i drugi koji je povezuju sa Zapadom.

Peci je rekao i da Srbija i SAD imaju veoma blisku vojnu saradnju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari