Lokalni front Valjeva traži javno izvinjenje gradonačelnika 1Foto: LFVA

 

Još jedna sednica Skupštine grada ostaće građanima u gorkom sećanju. Najviši organ lokalne samouprave do kraja je ogolio sukob sa realnošću koji sve očiglednije pokazuje raskorak između megalomanskih obećanja i patuljastih uspeha administracije za koju se tvrdi da je predvodi Lazar Gojković, rečeno je na konferenciji za novinare Lokalnog fronta Valjevo, piše Portal Kolubarske.rs.

Odbornik Lokalnog fronta u valjevskom parlamentu Željko Trifunović je zatražio od gradonačelnika Valjeva Lazara Gojkovića da mu se javno izvini jer ga je optužio da „obmanjuje javnost”.

– Sa žaljenjem moram da obavestim kako je odnos prema jedinom odborniku Lokalnog fronta u Skupštini grada pao na još niži nivo nego do sada, ma kako se meni činilo da je to nemoguće. Incidenti se monotono ponavljaju od sednice do sednice, da bih u petak, 22. septembra, bio, na primer, od najvišeg službenika Grada, optužen da obmanjujem javnost, što i jeste razlog zbog kojeg je Lokalni front zakazao konferenciju za medije upravo u ovom prostoru, kazao je Željko Trifunović.

On objašnjava da sve počinje njegovim dopisom iz maja ove godine kojim je od gradonačelnika, u skladu sa Poslovnikom, zatražio kopije ugovora za prvu i aneksa za drugu fazu projekta „Čista Srbija”.

– Kako ni do početka sednice, skoro pet meseci kasnije, nisam dobio tražene dokumente, javio sam se za reč kako bih reklamirao konkretnu povredu Poslovnika od strane gradonačelnika. Gospodin Gojković nije mi odgovorio zbog čega evidentno nije poštovao odredbe Poslovnika. Umesto objašnjenja, on je mene uvredio optužbom da „obmanjujem javnost”, rekao je Trifunović, koji je novinarima pokazao snimak sa sednice Skupštine koji potvrđije njegove navode.

Lokalni front je istinu o projektu „Čista Srbija” potražio na zvaničnoj internet prezentaciji „ovog poduhvata”.

– Područje našeg grada ima tri obećanja: Valjevo sa 102,163 kilometra kanalizacione mreže plus 66,351 kilometara mreže u Divcima i 13,801 km u Leliću. Na ovoj listi ne pominju se nikakve faze, pa je meni bar bilo logično da su svi ovi projekti iz prve faze. Uostalom, to potvrđuje i sadržaj stranice „Lepa reč Valjeva” 23. februara prošle godine, rekao je Trifunović i izdvojio ključne rečenice iz teksta.

„Momirović je rekao da je Valjevo podeljeno u nekoliko celina i da očekuje da će radovi krenuti od marta do juna”; „Valjevo je ušlo u prioritet, krećemo da gradimo i uveren sam da će za godinu i po dana biti završena kanalizaciona infrastruktura, a zatrigodine i izgrađena postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda”.

– Ko, dakle, ovde obmanjuje javnost? Odbornik Željko Trifunović koji je samo koristio pravo iz Poslovnika i tražio informacije od gradonačelnika koji je navedene ugovore potpisao i, valjda, i pročitao? Ako je javnost obmanuo ministar Momirović, što njemu inače nije prvi put, očekujem da se gospodin Gojković ogradi od njegovih izjava koje odista nemaju nikakve veze sa stvarnošću. U suštini, Gojković je postao saučesnik u obmani dugoj skoro 200 kilometra time što je sve te kule i gradove postavio na zvaničnu internet prezentaciju grada Valjeva. Najzad, da bi sebi još više naškodio, Gojković je vrlo drsko na sednici Skupštine grada, optužio jednog odbornika da o tome obmanjuje javnost, kazao je Trifunović.

Lokalni front Valjeva traži javno izvinjenje gradonačelnika 2
Foto: LFVA

On je najavio da će svu dokumentaciju, izjave i video priloge, dostaviti gradonačelniku Lazaru Gojkoviću sa zahtevom da mu se javno izvini, najkasnije do naredne sednice Skupštine ili na njoj. Odbornik Lokalnog fronta se, kako je rekao, nada se da će do tog časa prestati da od očiju javnosti krije i tražene ugovore za obe faze projekta „Čista Srbija”.

Trifunović je izneo „još jedan gaf Lazara Gojkovića” sa poslednje sednice Skupštine grada.

– Ničim nateran, jasno i glasno je izjavio da nijedan grad u Srbiji u poslednje tri godine nije dobio više novca iz Republike od Valjeva. Lokalni front je proverio podatke o ukupnim podsticajima regionalnog razvoja za 2020., 2021. i 2022.godinu koje objavljuje državna Agencija za privredne registre. Žao mi je što ću razočarati gospodina Gojkovića, ali Valjevo je u tri godine bilo veoma daleko od vrha: 2020. bilo na 33. mestu, 2021. je skočilo do dvadesetog, a u protekloj godini palo na mesto broj 34. Toliko o uskoro bivšem gradonačelniku, zaključio je Željko Trifunović, prenose Kolubarske.rs.

Ljubomir Radović iz Lokalnog fronta, nekadašnji odbornik u Skupštini grada, je rekao da politika Srpske napredne stranke ne podnosi kontrolu delovanja svojih eksponenata, zato Valjevo nema zaštitnika građana, zato se ne sprovodi, čak i ne pominje, Lokalni antikorupcijski plan.

Prema njegovim rečima to nisu jedine odluke koje je pre nekoliko godina usvojila Skupština grada, ali se još uvek ne primenjuju.

– Skupština bez glave nema moći da zaigranu Gradsku upravu podseti na kršenje zaključnih članova Statuta grada, onih koji su propisali da do 1. januara 2021, da dobro ste čuli do 1.januara pretprošle godine, Valjevo dobije Plan razvoja grada. Šta reći o Planu kvaliteta vazduha usvojenom 2016? Plan za rešavanje jednog od najtežih problema građana Valjeva nije odobrilo Ministarstvo zaštite životne sredine, što je neko u Gradskoj upravi krio skoro punih pet godina! Ima li odgovornosti za činjenicu, koja je zapravo zločin prema građanima, što je još uvek samo u nacrtu Plan kvaliteta vazduha koji je trebalo da se primenjuje od 1. januara prošle godine?! A već izmiče septembar 2023… Sa njim i prazno i olako dato obećanje da Valjevo, dolaskom gasovoda, više neće biti zagađen grad, kazao je Radović.

On je dodao je da će Lokalni front i dalje podsećati Valjevce šta im sve duguje jedna rasipnička i neodgovorna vlast. I ne samo to: jedan od prvih zadataka budućeg saziva Skupštine biće ostvarivanje strateški najvažnijih, a potpuno zanemarenih odluka, kao što je usvajanje dugoročnog plana razvoja grada na sasvim drugim osnovama. Lokalni front smatra da grad ne čine zidovi već ljudi; jedan od osnovnih ciljeva novih javnih politika mora biti stvaranje uslova da u Valjevo dolazeda žive i rade mladi i obrazovani ljudi. Ne da iz Valjeva odlaze…

– Sve ovo neće biti moguće dok Skupština grada ne postane mesto gde će se zaista odlučivati o sudbini našeg grada. I kada prestane da bude cirkus praznih obećanja, poligon za zamagljivanje stvarnosti i arena za obračun sa svima koji misle drugačije od onoga što se vrlo prikladno zove „politika Aleksandra Vučića”, poručio je Radović.

A poruka Željka Trifunovića je glasila: „za razliku od dve figure kojima nas je do sada usrećila Srpska napredna stranka, novi gradonačelnik Valjeva biće ličnost svesna zakonske obaveze da o svom radu podnosi izveštaje Skupštini i građanima Valjeva. Ličnost koja neće obmanjivati građane Valjeva jeftinom stranačkom propagandom”, pišu Nezavisne internet novine Kolubarskog okruga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari