Lokalni parlament u Tutinu zasedaće u oktobru 1Foto : Skupština opštine Tutin

Sednica opštinskog parlamenta u Tutinu, u prethodna dva dana, tri puta je bezuspešno zakazivana i odlagana zbog nedostatka kvoruma.

Početak zasedanja, u četvrtak, dva puta je odlagan, a onda je odloženo za juče. I to je bilo bezuspešno.

U skupštinskoj Sali bilo je samo 18 odbornika SDA Sandžaka, koja predvodi lokalnu vlast.Oni su i doneli odluku da se 14. Sednica Skupštine opštine održi 14.oktobra.

Odluka je doneta nezakonito, jer nije bilo kvoruka.

Opštinski parlament ima 37 odbornika i za kvorum je potrebno 19.

Juče je istekao zakonski rok od 3 meseca za zasedanje Skupštine.

U Zakonu o lokalnoj samoupravi precizno je definisano da “ukoliko skupština lokalne samouprave ne zaseda duže od tri meseca”, onda se uvodi privremena uprava i raspisjuju se vanredni izbori.

To su, juče, u izjavama potvrdili i zvaničnici tutinske opštine, da je to bio poslednji rok za održavanje sednice i da na osnovu zakonske regulative “sledi uvođenje prinudne uprave”.

Od posslednjih lokalnih izbora 2020.godine, SDA vlasti kvorum je Davao jedini odbornik SNS.

Prethodnih mesec dana spekulisalo se da bi moglo da dođe do nove koalicije između SDA Sandžaka, koja ima 18 odbornika, Grupe građana “Tutin na prvom mest” 5 i 2 odbornika iz Sandžačke demokratske partije (SDP), a i da se u koaliciju vrati jedan odbornik SNS.

To bi, sa 26 odbornika, bila stabilna parlamentarna većina, a u opoziciji bi ostala Stranka pravde i pomirenja (SPP) sa 11 svojih predstavnika.

U pregovorima je negde zapelo. O tome niko ne želi da govori.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari