Lutovac i Zelenović povodom Dana Evrope: Demokratske reforme neophodne za pridruženje EU 1Foto: EPA-EFE OLIVIER HOSLET

Predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac i predsednik „Zajedno za Srbiju“ su povodom Dana Evrope saopštili da je ostvarivanje demokratskih reformi neophodno za pridruživanje EU, kao i da Srbija treba da usvoji novu metodologiju proširenja kako bi osigurala „bolji napredak u pregovorima o pristupanju koji su poslednjih godina znatno usporeni“.

U zajedničkom saopštenju navodi se da Zagrebačka deklaracija, dokument sa nedavno završenog Samita EU-Zapadni Balkan na kome je potvrđen „EU perspektiva regiona“, tumače kao poziv na reforme u oblasti vladavine prava, slobode medija i borbe protiv korupcije.

„Srbija je evropska zemlja sa istorijom i kulturom koje su duboko isprepleteni sa ostatkom kontinenta. Većina velikih izazova sa kojima smo suočeni ne poštuju granice – klimatske promene, ekonomski oporavak i zelena tranzicija kao i migracije će uticati na sve nas bez obzira na status članstva. Samo zajedno možemo da savladamo ove izazove na putu ka svetlijoj budućnosti našeg kontinenta“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se i da je Srbija od EU dobila više od tri milijarde evra nepovratnih grantova za razvoj obrazovnog sistema, infrastrukture i drugih oblasti, veliku količinu medicinske opreme, a da je na samitu u Zagrebu EU obećala još 3,3 milijarde evra za Zapadni Balkan.

„Ne sumnjamo u to da bi srpski zdravstveni sistem propao pod pritiskom ove krize da se nije ulagalo u njegovu modernizaciju koju je finansirala Evropska unija proteklih 20 godina. To ne treba da smatramo za milosrđe, već kao znak obostrano korisnog odnosa zasnovanog na međusobnom poštovanju“, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari