Lutovac objasnio gde je ko od demokrata bio kada se glasalo o Gašiću 1foto FoNet Zoran Mrđa

Zoran Lutovac, predsednik i poslanik Demokratske stranke, oglasio se povodom toga što nisu svi poslanici opozicije bili u sali 5. jula, kada je Skupština Srbije glasala o poverenju ministru policije Bratislavu Gašiću, i naveo gde je ko bio od demokrata.

Lutovac je na mreži Tviter napisao niz objava koje prenosimo, a u jednoj je pomenuo i ko je bio odustan od poslanika DS, pomenuvši i da su Srđan Milivojević i Miodrag Gavrilović otputovali u Solun, na sahranu Đorđu Mihailoviću, čuvaru Zejtinlika.

1. Opozicija je inicirala da se razreši ministar Gašić, ali glasovi opozicije nisu dovoljni za to. Smisao sednice je bio da vladajuća većina institucionalno ispuni zahtev građana i glasa za njegovu smenu.

2. Vladajuća većina je odbila zahtev građana i glasali su protiv razrešenja Gašića. Sada pokušavaju da spinom odgovornost za to prebace na opoziciju i to je postala glavna tema posle glasanja umesto da bude tema to što se vladajuća opozicija oglušila o zahtev građana.

3. Tačno je da nisu svi iz opozicije bili prisutni na glasanju, ali je takođe tačno da su i svi do jednoga iz opozicije glasali to ne bi bilo dovoljno za smenu Gašića. Suština je u odgovornosti vladajuće većine koja odbija da razreši Gašića.

4. U demokratskim parlamentima tačno bi se znalo unapred kada je vreme za glasanje, a ne tek dva sata pred glasanje. U našem parlamentu je potpuna samovolja, sednice se zakazuju dan ranije, nema plana rada, poslanici ne mogu da planiraju druge svoje poslaničke obaveze.

5. Na jučerašnjoj sednici je bilo 8 od 10 demokrata, ali su neki otišli ne očekujući glasanje. Prof. Jovančićević je otišao na ispite, a Milivojević i Gavrilović su krenuli u Solun na sahranu čuvaru Zejtinlika. Tako nas je u sali bilo 5 i svi smo glasali za razrešenje.

Novakovića sistem nije registrovao kada je glasao. I to se ne dešava prvi put. Dragana Rakić je u inostranstvu, a Sanja Miladinović je bolesna.

6. Da je na vreme određeno kada će se glasati svi naši poslanici bi bili na glasanju.

7. Suština je u tome da ministar Gašić nema moralnog i političkog integriteta da podnese ostavku, a vladajuća većina odbija da ga na osnovu načela odgovornosti razreši.

8. Ostaje nam da pritiskom van institucija ispunimo zahtev građana, zaključio je Lutovac na kraju niza objava, kojima je odgovorio i partijama vladajuće koalicije ali i delu javnosti koja uzkazuje da je 61 poslanik predložio smenu Gašića, a za tu smenu je glasalo samo njih 37.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari