Lutovac: Vlast nije pristala ni na jedan od zahteva, složili su se da se o njima raspravlja 1foto FoNet Milica Vučković

Predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac izjavio je danas da vlast nije pristala ni na jedan od zahteva koje je iznela opozicija na juče održanom kolegijumu, već da su rekli da je u redu da se o njima raspravlja. „Ova tri zahteva su minimum minimuma za poštene i slobodne izbore“, rekao je on.

Lutovac je u emisiji N1 Studio Live rekao da su predstavnici vlasti za zahtev koji se tiče formiranja Komisije sa izvršnim ovčašćenjima rekli da u načelu može ali ne sme da ima izvršna ovlašćenja.

„Vlast je rekla da im je načelno prihvatljivo, ali da je neprihvaltljivo da ima izvršna ovlašćenja, a to je ono što nam je neophodno da bi mogao da se vrši uvid, revizija i stalna kontrola da li je neko menjao birački spisak i na koji način“, naveo je Lutovac.

Ovi zahtevi su, kako je istakao, „minimum minimuma“ za poštene i slobodne izbore.

„Svi predlozi su u interesu građana Srbije, da ostvare svoja prava u skladu sa zakonima i Ustavom“, kaže Lutovac.

Izjava predstavnika vlasti da ni oni nisu zadovoljni izveštavanjem RTS su, prema oceni Lutovca, besmislica koja bi trebalo da umanji značaj zahteva opozicije i uvreda je za sve koji imaju zdrav razum.

„Javni servis je potpuno u službi jednog čoveka… Potrebno je da oslobodmo medije pritisaka koji postoje. Nije problem cenzura već autocenzura, a ona je posledica straha“, istakao je Lutovac.

Kako je ocenio, sastanak sa rukovodstvom RTS neće moći da reši stvari u pojedinostima, već je potreban dogovor na principijelno političkom nivou, da nema uticaja na medije.

„Vlast u isti koš stavlja javni servis i televizije sa nacionalnom frekvencijom sa medijima koji su na kablu, to govori koliko ne razumeju, ili se prave da ne razumeju o čemu se radi. Profesionalni pristup novinarstvu – toga niko nije oslobođen, pa ni privatni mediji“, ističe Lutovac.

Jačanje institucije REM je, kako smatra Lutovac, jedan od ključnih koraka na putu ka stvaranju uređene medijske slike.

Što se tiče trećeg zahteva, da lokalni izbori budu istovremeno sa beogradskim, Lutovac kaže da je to izvodljivo i politički i pravno.

„Da bi bilo pravno izvodljivo potreban je politički konsenzus, a on podrazumeva prekidanje prakse sa migracijama birača“, rekao je sagovornik N1.

„Nema zakonske prepreke da se to uradi. Beogradski i svi ostali izbori treba da budu kada dobijemo uslove za slobodne i poštene izbore, to može da bude i 2. juna i na jesen, za to postoji i pravna i politička mogućnost“, ističe Lutovac.

Kako navodi, ako možemo da ostvarimo uslove do 2. juna – „učinimo to“.

„To nije protiv demokratskih principa. Nije protiv demokratskih principa kada se to radi u društvenom konsenzusu, protiv demokratskih principa je kada je jednostrano,“ ističe Lutovac.

Postoji opcija za izbore u junu, da se ono što je potrebno promeni što pre, a to je sve obuhvaćeno sa ova tri zahteva. Da što pre uredimo te tri oblasti – birački spisak, medije i da lokalni izbori budu svi u isto vreme, kaže predsednik DS.

Osvrćući se na izjavu Ane Brnabić da joj je neprihvatljivo objedinjavanje izbora, Lutovac kaže da ona nije ta koja donosi konačnu odluku i da bi trebalo sačekati sutra ujutro.

„Ako nisu spremni da ispune kumulativno sve ove zahteve onda postoje i drugi, alternativni načini borbe“, rekao je Lutovac precizirajući da to nije pasivni bojkot.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari