"Mafijaški režim Vučića kontroliše krajnju desnicu" 1Foto: Facebook / Fondacija Pokret Levijatan

Osnovno je pitanje da li uopšte postoji krajnja desnica koju ne kontroliše autoritarno-mafijaški režim Aleksandra Vučića, kaže za Danas sociolog Jovo Bakić, u odgovoru na pitanje Danasa kako vidi promene u delovanju desničarskih i klero-fašističkih pokreta u poslednje vreme, od progona i zastrašivanja izbeglica po ulicama, sa jasnim rasističkim porukama, do direktnijih, uličnih kontakata i sukoba sa aktivistima i građanima koji se zalažu za obračun i suočavanje za ratno zločinačkom prošlošću i nosiocima takve ideologije.

Poslednji u nizu bio je sukob sa aktivistkinjama koje su gađali mural ratnog zločinca i sprovoditelja genocida u Srebrenici, Ratka Mladića, na Vračaru, u Beogradu, a potom sa svim građanima koji su protestovali zbog njihovog brutalnog privođenja, zahtevajući da se taj mural obriše.

Narodne patrole i Levijatan, klero-fašističke organizacije osnovane skorijeg datuma, koje negiraju povezanost sa režimom Aleksandra Vučića i Srpske napredne stranke, najotvorenije su ulazile u sukob na ulicama Beograda sa onima koji su zahtevali od vlasti uklanjanje sramnog murala koji veliča ratnog zločinca.

Međutim, na svojoj strani, sa ciljem odbrane murale od brisanja, imali su policijace u civilu, koju javnost uveliko prepoznaje kao Vučićevu parapoliciju, jer se o njihovom delovanju, osim u nekoliko navrata javno pokazanog nasilnog ponašanja prema novinarima i aktivistima, gotovo ne zna ništa.

"Mafijaški režim Vučića kontroliše krajnju desnicu" 2
foto FoNet/Zoran Mrđa

Jovo Bakić kaže da se u ovom trenutku čini da su svi pokreti i stranke, od United Force, Narodnih patrola, Levijatana i Srpske desnice preko Zavetnika, SRS i Naših do Dveri (potonja organizacija ne spada u ekstremnu desnicu, jer nije nasilna, ali se u poslednje vreme radikalizovala a zatim pridružila režimu), uz organizovane kriminalne grupe, sakrivene iza navijanja za Zvezdu i Partizan, pod kontrolom režima.

– One imaju posebne zadatke u jednom sistemu lične i mafijaške vlasti. Zadaci su raznovrsni: zastrašivanje ostataka kritičke javnosti, pranje novca za mafiju, nametanje nacionalističke i krajnje desničarske slike sveta posredstvom masovnog farbanja zidova u bojama nacionalne zastave i oslikavanja murala posvećenih onima koji su pobili najviše onih koje krajnji desničari smatraju nacionalnim neprijateljima, kao i slikanje murala različitim „navijačima“ koji su prerano izgubili živote – ističe naš sagovornik.

Poštenja radi, zaključuje on, valja dodati da je i deo onoga što se smatra drugačijom opozicijom takođe pod kontrolom režima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari