Šta piše u Makronovoj strategiji za Zapadni Balkan? 1Foto: Fonet/AP

Kancelarija francuskog predsednika Emanuela Makrona objavila je strategiju koja se odnosi na zemlje zapadnog Balkana, čiji je cilj, kako se navodi, aktivnije učešće Francuske u stabilzaciji šest zemalja regiona koje nisu deo EU, njihovom društveno-ekonomskom razvoju i jačanju vladavine prava.

U dokumentu se ističe intenziviranje veza sa regionom, a potvrda toga je najavljena poseta Makrona Srbiji u julu, dok će francuski ministar za Evropu i šef diplomatije te zemlje tokom ove godine posetiti Albaniju i Kosovo.

Pored toga, planirane su posete predstavnika vlade i parlamenta i ostalim državama regiona. U strategiji se navodi da su, i pored značajnog napretka, pred regionom zapadnog Balkana brojne reforme, a kao navjeći izazovi pominju se političke razmirice, uz ocenu da je Prespanski sporazum primer uspešnog regionalnog dijaloga, prenela je RTCG.

Dokument kao oblasti u kojima treba dodatno raditi ističe održivu primenu vladavine prava i bezbednosne izazove, kao i spoljne uticaje koji „odvraćaju region sa evropskog puta“.

Među najvažnijim vidovima saradnje naglašeno je učešće Francuske agencije za razvoj (AFD), posebno u oblasti energetske i ekološke tranzicije, kao i u procesu pomirenja, naročito među mladima.

Kada je reč o bezbednosnim pitanjima, iz Jelisejske palate je saopšteno da će Francuska nastaviti da pruža pomoć u borbi protiv nelegalne trgovine malokalibarskim i lakim oružjem, razmeni obaveštajnih informacija, kao i uspostavljanju platformi za prijavljivanje nezakonitog sadržaja na internetu.

U dokmentu se navodi i da će zvanični Pariz, između ostalog, nastaviti tehničku saradnju u borbi protiv trgovine narkoticima, oružjem, trgovine ljudima, suzbijanju organizovanog kriminala i korupcije.

U okviru saradnje u oblasti bezbednosti, pripadnicima vojske iz zemalja regiona biće omogućene brojne obuke na Institutu za visoke studije nacionalne odbane (IHEDN), a Francuska će podržati angažovanje zemalja zapadnog Balkana u inostranim operacijama.

Strategija je, kako se zaključuje, u skladu sa aktivnostima EU u podršci i približavanju regiona Evropi. Ona podrazumeva i akcije u okviru Berlinskog procesa, u kome Francuska učestvuje od osnivanja, a koje se delom realizuju kroz francusko-nemačku saradnju, navodi se u saopštenju Jelisejske palate.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari