Marinika Tepić pita Bujoševića i Stefanovića: Zašto nas ignorišete 1foto (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ/MO)

Potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić uputila je danas otvoreno pismo direktoru RTS Draganu Bujoševiću i uredniku informativnog programa Nenadu Lj. Stefanovuću u kojem ih pita zašto ignorišu opozicione predstavnike naroda jer ih mesec dana od završetka parlamentranih izbora niko niej pozvao ni u jednu emisiju na RTS.

„Mesec dana je prošlo od kako su u Srbiji održani parlamentarni izbori. U tih mesec dana niko od predstavnika opozicionih parlamentarnih stranaka nije pozvan ni u jednu emisiju Radio televizije Srbije da iznese stav po bilo kom pitanju. Danom zavšetka izborne kampanje zavšeno je i prisustvo stranaka koje su dobile skoro 40 odsto glasova građana Srbije na programima javnog servisa“, navela je ona.

Kako dodaje, od 2020. godine, kada je većina opozicionih stranaka bojkotovala izbore, argument za naše nepozivanje vam je bio da nismo parlamentarne stranke i da nikog ne predstavljamo.

„Danas, kada dobro znate koje su tačno izborne liste, odnosno koje su stranke postale parlamentarne, vaši nazovi argumenti više ne stoje. Logično se postavlja pitanje zašto ignorišete ne samo nas, nego i više od miliona građana Srbije čije stavove zastupamo? Opravdanje da se čeka da se još jednom ponove izbori u Velikom Trnovcu sasvim sigurno ne stoji, jer jedno biračko mesto ne može da promeni ama baš ništa“, piše Tepić.

Ona ukazuje da su odnos Srbije prema ratu u Ukrajini, prihvatanje ili neprihvatanje stava svih evropskih zemalja prema Rusiji, ekonomski problemi, rast cena, raspad EPS-a, korupcija i kriminal, serija ubistava u Beogradu koja uznemiravaju građane, kao i mnoge duge teme nešto o čemu se mora govoriti na javnom servisu, ali vi to ne dozvoljavate.

„Da li je moguće da i dalje ne shvatate da opozicione parlamentarne stranke nisu neprijatelji naroda, već da su to neznanje i neinformisanost. Na posletku, takav dugogodišnji odnos RTS-a prema drugačijem mišljenju, nepoštovanje pluralizma i ignorisanje kritičke javnosti, ceh je koji upravo država Srbija danas plaća suočena sa novom podelom sveta nakon 24. februara i dalekosežnim izazovima pred kojima smo svi zajedno, i pozicija i opozicija“, konstatuje Tepić.

Ona navodi da „nigde u Zakonu o javnom informisanju, niti u Zakonu o javnim medijskim servisima ne piše da Vam je zabranjeno da nas zovete u program do proglašenja konačnih rezultata, niti da ste servis izbornih komisija, još manje stranaka na vlasti, ali piše da je javni interes koji ostvarujete i za koji vas građani Srbije plaćaju poštovanje i podsticanje pluralizma političkih i drugih ideja i omogućavanje javnosti da bude upoznata sa tim idejama, ne služeći interesima pojedinih političkih stranaka (član 7 Zakona o javnim medijskim servisima)“.

Kako zaključluje, imajući u vidu da su domaće i međunarodne reprezentativne organizacije već su izrazile duboku zabrinutost zbog stanja medijskih sloboda u Srbiji, tražimo od vas da odmah otvorite informativni i debatni prostor prvog programa RTS-a za za istinu, za drugu stranu, za drugačije mišljenje, odnosno za objektivno i blagovremeno informisanja u interesu svih građana Srbije koji vas plaćaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.