Marinika TepićFoto: M.K./ATAImages

Stranka slobode i pravde (SSP) ocenila je, povodom objave ministarstva finanasija SAD da sankcioniše direktora Bezbednosno informativne agencije (BIA) Aleksandra Vulina, da bi u „svakoj normalnoj državi“ vlada danas pala a predsednik države podneo ostavku.

Ministarstva finansija SAD je objavilo ranije danas da je sankcionisalo Vulina zbog umešanosti u lanac trgovine oružjem i drogom, te da ga „smatra odgovornim za koruptivna i destabilizujuća dela koja su takođe omogućila ruske maligne aktivnosti u regionu“.

Potpredsednica SSP Marinika Tepić je u saopštenju navela da je Vulin „od danas inkriminisano lice umešano u trgovinu drogom, korupciju i kriminal“, te dodala da je „jedan je od najbližih saradnika (predsednika Srbije)Aleksandra Vučića“.

Navela je da „da je tri puta postavljen na mesto ministra, a trenutno je šef državne bezbednosti“, te da bi u “ svakoj normalnoj državi vlada danas pala, a predsednik države podneo ostavku“.

Dodala je i da je ta opoziciona stranaka godinama upozoravala na, kako je navela, „nelegalnosti Vulina i njegovih najbližih saradnika“.

Tu je, u saopštenja ubrojala i „neometano kriminalno delovanje Belivuk klana“, kao i „promociju u Jovanjici, najvećoj fabrici droge u Evropi, za koju je suđenje u toku“.

„I pored svega, kao i skandaloznih političkih izjava, uvreda i na račun srpske opozicije, ali drugih država, umešanosti u aferu prisluškivanja ruskih opozicionara, Vučić je Vulinu omogućavao da rukovodi najosetljivijim sistemima i na taj način ga sve vreme štitio“, dodala je Tepić.

Ukazala je da je “ Vulin, u ministarstvima odbrane i policije, a sada i BIA“ imao pristup najosetljivijim državnim tajnama, koje bi, kako je navela, trebalo da koristi u borbi protiv kriminala i terorizma, umesto da u njih bude umešan“.

Potpredsednica SSP je navela i da je „šteta po međunarodni ugled Srbije ogromna“, piše u saopštenju.

„Sada je neophodno da ozbiljne i nezavisne istrage otkriju do koje mere je bezbednosni sistem države kompromitovan zarad najsramnijih nelegalnih poslova u koje je Vulin bio umešan“,dodala je ona.

U objavi američkog ministarstva se navodi da BIA, ministarstvo odbrane i ministarstvo unutrašnjih poslova, na čijem je čelu Vulin ranije bio, nisu mete sankcija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari