Marko Đurić u Njujorku: Tražimo da povuku rezoluciju o Srebrenici 1foto FoNet/Vlada Srbije Slobodan Miljević

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić rekao je novinarima u Njujorku da Srbija traži da podnosioci i sponzori rezolucije o Srebrenici povuku taj predlog u cilju pomirenja u regionu. Ističe i da je u misiji Srbije formiran štab koji se neprekidno bavi ovom temom.

Đurić je u izjavi za srpske medije u Njujorku rekao da je u misiji Srbije formiran štab koji se neprekidno, 24 sata, bavi situacijom u vezi sa pokušajem usvajanja rezolucije o Srebrenici.

“Ona zaista izaziva mnogo i razloga za zabrinutost i razočaranja. Razočaranja zbog načina na koji se o ovako osetljivoj temi govori. Dakle, ovo je jedna tema koja ne treba da bude politizovana, tema koja pre svega treba da se bavi pijetetom prema žrtvama, a ne da izaziva nove podele“, rekao je Đurić, prenosi RTS.

Naveo je da je sada na delu pokušaj da se podnošenjem ovakve rezolucije prodube podele unutar same Bosne i Hercegovine, unutar koje ne postoji konsenzus oko ovako osetljivog pitanja.

“Na stranu to što su načinom na koji je ona predložena narušeni i ustav, i zakoni BiH, i unutrašnje uređenje koje jasno propisuje da je Predsedništvo BiH jedino nadležno za vođenje spoljne politike. Ali mi govorimo o zemlji koja je postkonfliktno područje, o zemlji u kojoj se još uvek nalaze međunarodne mirovne snage upravo zbog povišenog nivoa etničkih tenzija i zbog odsustva političkog dogovora i onda neko u takvim okolnostima, mimo političkog dogovora, jednostrano gura nauštrb, odnosno protiv interesa jedne strane, jednu ovakvu rezoluciju“, rekao je Đurić.

Srbija jasno osudila zločin u Srebrenici

Ističe da je cilj da se jednoj strani udari strahovita politička etiketa.

“Ne zaboravite da se sve ovo ne dešava ni na kakvu godišnjicu, ni bilo šta. Dakle, ovaj predlog je došao između 28. i 29. godišnjice dešavanja u Srebrenici. Dešavanja koja je, inače, Srbija jasno osudila. Podsetiću da su dva srpska predsednika odlazila u Srebrenicu da ukažu poštovanje žrtvama, da je Srbija 2010. godine usvojila u Narodnoj skupštini deklaraciju u kojoj je osudila zločin u Srebrenici i konstatovala da su međunarodni sudovi doneli o tome svoj stav“, naveo je Đurić.

Podseća i da je 2015. Vučić napadnut u Srebrenici kada je upravo išao da ukaže poštovanje žrtvama.

„I u takvim uslovima u kojima svi znaju koliko je ova tema osetljiva i koliko je važno da se region fokusira na budućnost, da se ne delimo, ne svađamo, ne otvaramo stare rane, deo zemalja koje su učestvovale i u dešavanjima devedesetih i koje su 1999. godine protivpravno napale našu zemlju, odlučuju da kosponzorišu ovu rezoluciju“, rekao je Đurić.

Organizovano protiv rezolucije

Ambasador Đurić je rekao da građani Srbije treba da znaju da će se veoma organizovano i ozbiljno suprotstaviti toj inicijativi.

“Borba za to neće biti jednostavna zato što je reč o osetljivoj temi, imate i grupu kosponzora koje pripadaju zemljama koje su suprotstavljene stavovima Srbije oko određenih geopolitičkih pitanja. Imate grupu islamskih zemalja kojima nije lako da ne podrže bilo šta što ima veze sa ovom inicijativom, ali mi intenzivno radimo na tome da razjasnimo pozadinu svega ovog“, rekao je Đurić.

Poručio je da Srbija traži da podnosioci i sponzori rezolucije o Srebrenici povuku taj predlog u cilju pomirenja u regionu.

O predstojećim sastancima

Istakao je da će naš tim od sutra ujutru imati nastavak razgovora i sa predstavnicima pojedinih evropskih zemalja. „Zatim imamo trosatnu sednicu Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o Kosovu i Metohiji gde ćemo govoriti o napadima na naš narod, o ukidanju prava na život kroz zabranu dinara i svega ostalog. A zatim imamo sastanke sa zemljama vezano za rezoluciju o Srebrenici, gde ćemo se sastati samo u toku sutrašnjeg dana sa više desetina njih“, rekao je Đurić.

Slede sastanci po grupama, dakle po kontinentima – Afrika, Azija, Pacifik i tako dalje.

“Izuzetno je značajno za Srbiju da većina svetske organizacije ne stane iza jednog ovakvog teksta, jednog ovakvog predloga. Ne mogu da dajem nikakvo obećanje i garancije vezano za to kako će te brojke da izgledaju, ali mogu sasvim sigurno da kažem da će biti potpuno jasno da u međunarodnoj zajednici ne postoji konsenzus o ovoj temi“, zaključio je Đurić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari