Ivica Dačić i Grlić Radman sastaju se sutra u Subotici 1foto (BETAPHOTO/HINA/Admir BULJUBAŠIĆ)

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić i njegov hrvatski kolega Gordan Grlić Radman sastaće se sutra u Subotici gde će razgovarati o načinu unapredjenja odnosa dve države, objavio je list Politika, a potvrđeno pozivom iz protokola Hrvatskog nacionalnog vijeća u Srbiji.

Kako navodi Politika sutra će na poziv Hrvatskog nacionalng vijeća i Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini u uzvratnoj poseti Subotici boraviti ministar spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman i predsednik Samostalne demokratske stranke i Srpskog narodnog veća i saborski zastupnik Milorad Pupovac.

Kako je za Politiku rekao ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov, oni dolaze sa svojim saradnicima i reč je o nastavku redovne komunikacije izmedju predstavnika, s jedne strane Vlade Hrvatske i s druge ključnih institucija srpske zajednice u Hrvatrskoj s istim takvim institucijama hrvatske zajednice u Srbiji s ciljem da se na početku godine dogovore okviri i sadržaji saradnje koja sledi.

Žigmanov je rekao da su oni doprineli da se ova poseta iskoristi i za ponovni susret na ministarskom nivou izmedju vlada dveju država. On je rekao da je planiran sastanak Dačića i Grlić Radmana susret kojim „može da se potvrdi teza da se institucionalni oblik komunikacija izmedju najviših nivoa vlasti počeo odvijati redovno“.

Rekao je da će se o formatu, sastavu i temi sastanka dogovoriti kabineti dva ministra.

Po rečima Žigmanova očekuje se da se tema sastanka nastavi na tragu onoga o čemu se i do sada razgovaralo, a što je izlazilo u javnost, stvaranje pretpostavki za novi početak rada medjudržavnih komisija koje su formirane na temelju Subotičke deklaracije, a odnose se na otvorena pitanja koja postoje u odnosima izmedju dve države.

„Njih je ukupno sedam, a sada bi trebalo videti ko su članovi, moraju li se, s obzirom na činjenicu da je za vreme zastoja bilo izbornih ciklusa u obe države, birati novi članovi, da li se i koliko odmaklo u rešavanju otvorenih pitanja, kada bi se i gde mogli organizovati novi sastanci“, rekao je Žigmanov.

On je rekao da se veruje da će i druga, pa i najosetljivija pitanja biti „na stolu“ tokom razgovora.

Žigmanov je rekao da je važno napomenuti da ovaj sastanak sledi nakon sastanka hrvatskog premijera Andreja Plenkovića i predsednika Srbije Aleksandra Vučića nedavno u Davosu, koji su obojica ocenili pozitivno i koji je postao ne samo osnova nego i garancija da će se saradnja nastaviti.

On je dodao da bi institucije i organizacije hrvatske zajednice u Srbiji kao domaćini i posrednici u održavanju ovog susreta voleli da on bude „još jedan u nizu koji će za posledicu imati ostanak pozitivne atmosfere u ukupnim hrvatsko- srpskim odnosima i zadržanu svetlu perspektivu u nastavku službenih komunikacije i saradnje.

U međuvremenu je protokol Hrvatskog nacionalnog vijeća obavestio medije da se u subotu, 28. januara, u sportskoj dvorani Tehničke škole „Ivan Sarić“ (Trg Lazara Nešića 9) u Subotici održava tradicionalna manifestacija „Veliko prelo“.

„Manifestaciji će prisustvovati ministar vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Gordan Grlić Radman, ministar vanjskih poslova Republike Srbije Ivica Dačić, ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Republike Srbije Tomislav Žigmanov,
predsjednik Srpskog narodnog vijeća u Republici Hrvatskoj Milorad Pupovac, predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji Jasna Vojnić“, navodi se u saopštenju HNV.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari