Međak: Vučić stavljen pred svršen čin "ili Zapad ili Rusija" 1Foto: FoNet/Milica Vucković

Potpredsednik Evropskog pokreta Vladimir Međak izjavio je danas da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić stavljen pred svršen čin da može da bira „ili Zapad ili Rusija“.

Komentarišući sankcije koje je američka vlada uvela direktoru Bezbednosno-informativne agencije (BIA) Aleksandru Vulinu, Međak je agenciji Beta kazao da su srpske vlasti u proteklom periodu iza scene sarađivale sa Zapadom, a da su na javnoj unutrašnjoj sceni promovisale ruski uticaj.

„Do sada smo bili u fazi priča iza zavese i diplomatskih poruka da bi Srbija trebalo da se opredeli prema Zapadu, ali koje nisu bile shvaćene. Uvođenje sankcija direktoru BIA Aleksandru Vulinu od strane američke vlade predstavlja jasan zahtev i upozorenje da Srbija mora da se opredeli ka Zapadu“, ocenio je Međak.

Naglasio je da su sankcije Vulinu istovremeno „veliki šamar“ za Srbiju, „jer je on jedini čovek koji je ikada bio ministar vojske i policije i šef BIA“.

„Kada takav čovek dođe pod američke sankcije, s onakvim obrazloženjem, je veliki šamar Srbiji. Aleksandar Vučić je sada stavljen pred svršen čin da može da bira ili Zapad ili Rusija“, rekao je Međak i istakao da Evropska unija (EU) ne može da ostane „nema“ posle odluke Ministarstva finansija SAD da sankcioniše direktora BIA.

On smatra da je Vulin čovek od najvećeg poverenja Aleksandra Vučića, ali i da se u Vučićevom okruženju nalazi veliki broj rusofila na najvišim državnim funkcijama. ;

„Sankcije Vulinu nisu uvedene samo zbog Rusije. U Vučićevom okruženju nalazi se veliki broj rusofila na najvišim državnim funkcijama, pa nisu stavljeni na režim sankcija SAD. Međutim, ako se sada ne reaguje, ovo će biti samo prvi korak u nizu koje će SAD i EU preduzimati protiv Srbije“, ocenio je Međak.

Na pitanje da li je moguće da Ministarstvo finansija SAD optuži direktora BIA za umeđanost u trgovinu drogom i oružjem bez dokaza, Međak je kazao da se radi o previše ozbiljnim optužbama s kojima američka vlada ne bi smela da se „igra“.

Upitan kakvu će poruku poslati Aleksandar Vučić ukoliko ne smeni Vulina, Međak je rekao da bi time Vučić preuzeo krivicu na sebe.

„Vulin je iskompromitovan i ako on ostane na čelu BIA ta kompromitacija i kontaminacija će se proširiti na celu vlast, a posebno na Vučića koji ga štiti. Vučić će na kraju doneti odluku koja će lično za njega biti najmanje štetna, a ne za državu“, zaključio je Međak.

Direktor BIA Aleksandar Vulin stavljen je na crnu listu SAD zbog umešanosti u međunarodni organizovani kriminal, ilegalnu trgovinu narkoticima i zloupotrebu javne funkcije, objavljeno je na sajtu američkog Ministarstva finansija.

Navodi se da je Vulin je održavao obostrano koristan odnos sa srpskim trgovcem oružjem Slobodanom Tešićem, koji se takođe nalazi pod sankcijama SAD, pomažući mu da se njegove ilegalne pošiljke oružja slobodno kreću preko granica Srbije.

„Vulinovi postupci su unapredili korupciju u institucijama vlasti u Srbiji. Ova dela uključuju korišćenje njegovog autoriteta radi lične koristi, uključujući umešanost u lanac trgovine drogom. On je koristio svoje javne pozicije da podrži Rusiju, omogućujući maligni uticaj Rusije, čime je umanjena bezbednost i stabilnost Zapadnog Balkana, a Rusiji obezbeđena platforma za dalje širenje svoj uticaja u regionu“, piše na sajtu Ministarstva finansija SAD.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari