Na ekološkom protestu u subotu među govornicima Svetlana Bojković, Petar Božović, Ljubomir Bandović… 1Foto: BETAPHOTO/ EMIL VAS

Na ekološkom protestu “Ustanak za opstanak – narod protiv Rio Tinta”, koji će se dogoditi u subotu, 11. septembra, u Beogradu, u Pionirskom parku, između Skupštine Srbije, zgrade Predsedništva Srbije i Skupštine Beograda, među govornicima biće glumice Svetlana Ceca Bojković i Anita Mančić, kao i glumci Petar Božović i Ljubomir Bandović.

Među prvim govornicima trebalo bi da budu i arhitekta Dragoljub Bakić, akademik Nenad Kostić, Ratko Ristić, dekan Šumarskog fakulteta u Beogradu, prorektor Beogradskog univerziteta, Dragan Đorđević, kao i naučnici sa Hemijskog Instituta.

Prema rečima ekološkog aktiviste Aleksandra Jovanovića Ćute, organizatora protesta, osim Ne davimo Beograd, ni sa jednom političkom strankom i organizacijom nije bilo razgovora o učešću na predstojećem ekološkom protestu.

Podsetimo, na prethodnom ekološkom ustanku koji je održan 10. aprila ove godine, među govornicima nisu bili predstavnici političkih stranaka i organizacija, a učesnici su u svojim nastupima bili su izričiti da to nije bio politički skup iza kojeg stoje partije.

Međutim, većina opozicionih stranaka je podržala protest a njihovi lideri i funkcioneri su bili prisutni tog dana na plato ispred Skupštine Srbije.

Na pitanje Danasa da li je najavljeno učešće neke opozicione partije, odnosno da li je bilo dogovora i razgovora o učešću, Aleksandar Jovanović Ćuta je kategorički odgovorio odrečno.

Kako je za naš list najavio, nakon skupa u Pionirskom parku, predviđena je šetnja tokom koje će, na Brankovom mostu, muzičar i glumac Ivan Jevtović imati nastup, odnosno otpevati par pesama.

Na ekološkom protestu u subotu među govornicima Svetlana Bojković, Petar Božović, Ljubomir Bandović… 2
Foto: Printskrin Tviter/ Marko Dragoslavić

Osim govornika, Svetlane Bojković, Anite Mančić, Petra Božovića i Ljubomira Bandovića, veliki broj umetnika, poput pisca Ljubivoja Ršumovića, likovnog umetnika Dejana Atanackovića, muzičara Zorana Kostića Caneta i Darka Rundeka, glumca Dragana Jovanovića, karikaturiste Predraga Koraksića Koraksa najavilo je dolazak na ekološki protest “Ustanak za opstanak – narod protiv Rio Tinta”.

Umetnici su preko medija danima unazad pozivali građane da im se priključe u „spasavanju šuma, reka, vode, vazduha i plodnog zemlišta od onih koji ih seku, zagađuju i otimaju“.

Kako je najavljeno, na protest dolaze meštani sela Gornje Nedeljice iz okoline Loznice, gde kompanija Rio Tinto planira da izgradi rudnik jadarita, uprkos negodovanju građana, aktivista, meštana, ali i stručne javnosti.

Podsetimo, peticiju protiv izgradnje rudnika potpisalo više od 130.000 građana.

Takođe, najavljeni su meštani iz sela Srbije gde su planirana ili već započeta istraživanja litijuma, poput Pranjana (Gornji Milanovac), Rekovca (Kragujevac), Dobrinje (Požega).

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je pre dve nedelje da će odluka o projektu „Jadar“ kompanije Rio Tinto, koja planira ekspoataciju litijuma u blizini Loznice, biti doneta na referendumu, koji će biti organizovan ili na regionalnom ili na nacionalnom nivou.

Na ekološkom protestu u subotu među govornicima Svetlana Bojković, Petar Božović, Ljubomir Bandović… 3
foto (BETAPHOTO/PREDŠEDNISTVO REPUBLIKE SRBIJE/EV)

Vučić je naveo da će odluku o projektu „doneti narod“, a za predstojeći protest, protiv kompanije ocenio je da se organizuje „kako bi mu se pretilo“ i kako bi ga vređali.

Predsednik Srbije je rekao da se opozicija za temu Rio Tinta interesuje „ne zato što su počeli da brinu o narodu, već zato što su zabrinuti za svoje političke pozicije“.

„Protesti u Srbiji su dozvoljeni, nismo nikada kažnjavali one koje su se protivzakonito okupljali (na protestu), osim ako nisu bili nasilni. Nisam ja doveo Rio Tinto, već (predstavnici sadašnjih opozicionih lidera)… Na njima je da razmisle šta im je bolje“, rekao je Vučić.

Aleksandar Jovanović Ćuta ističe za naš list da očekuje još veći broj građana u subotu, 11. septembra, nego što je to bio slučaj u aprilu ove godine, kada je ocenjeno da je to bio jedan od masovnijih protesta u poslednje vreme.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari