Mihajlović: Rodna ravnopravnost nije privilegija 1Foto: Beta/Miloš Miškov

Predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost u Srbiji Zorana Mihajlović rekla je da rodna ravnopravnost nije privilegija ili zalaganje za prava manjinskih grupa, već da je baza održivog razvoja, saopštilo je to koordinaciono telo.

Ona je, otvarajući konferenciju „Žene lideri promena“, istakla da je rodna ravnopravnost nezaobilazna tema, da podrazumeva stvaranje jednakih uslova i mogućnosti za žene i muškarce i da „tu ima još dosta posla“.

„Uradili smo dosta kad je borba protiv nasilja nad ženama u pitanju, izmenili smo i doneli nove zakone i žene se danas opredeljuju za to da nasilje prijave“, rekla je Mihajlović koja je i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i potpredsednica Vlade Srbije.

Dodala je da „nismo uspeli da donesemo zakon o rodnoj ravnopravnosti, da se izborimo protiv predrasuda i stereotipa i podignemo svest o rodnoj ravnopravnosti“.

Zakon o rodnoj ravnopravnosti, prema njenim rečima, mora što pre da se donese jer će omogućiti stvaranje jednakih uslova za sve građane i građanke Srbije.

Istakla je da i pored toga što su žene na čelu mnogih institucija, one su i dalje 16 odsto manje plaćene od muškaraca, kao i da ne postoji nijedan razlog da ne bude više žena na rukovodećim pozicijama i da upravljaju novcem i menadžmentom.

„Kada se dete razboli ili ima problema u školi, kada su nam roditelji bolesni, žena je ta koja izlazi s posla i posvećuje se nezi. Žena je ta koja radi tri sata duže u domaćinstvu. A zašto i jedno i drugo ne bi imali slobodno vreme, išli na porodiljsko odsustvo ili delili porodične i kućne obaveze“, rekla je Mihajlović.

I dalje je, kako je rekla, jedna polovina stanovništva neravnopravna i „ako hoćemo da idemo korak napred, o rodnoj ravnopravnosti moramo da govorimo od obdaništa i škola, da se učimo solidarnosti i da muškarce uključimo u borbu za jednaka prava svih“.

Ministarka bez portfelja, zadužena za demografiju i populacionu politiku U Srbiji Slavica Djukić Dejanović, rekla je da „ova tema u osnovi ima osnaživanje devojčica i žena u rodnoj ravnopravnosti, odnosno zapošljavanju, obrazovanju, zdravlju i preduzetništvu“.

„Naš cilj je stvaranje jednakih mogućnosti za sve, jer je to preduslov za stvaranje društva u kom svi ostvaruju svoje potencijale“, rekla je ona.

Rektorka Beogradskog univerziteta Ivanka Popović rekla je da mora da se radi više na stvaranju ravnopravnih uslova za sve, i da svako ko je kompetentan za neki posao treba da ima jednake mogućnosti da se i ostvari.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari