Mijačić: Amerika nije stala na stranu Srbije 1Foto: Medija centar

Direktor Instituta za teritorijalni ekonomski razvoj Dragiša Mijačić izjavio je danas da Sjedinjene Američke Države (SAD) nisu stale na stranu Srbije kada su od kosovskog premijera zatražile odlaganje primene odluke o preregistraciji i zabrani srpskih dokumenata.

Mijačić je agenciji Beta kazao da SAD podržavaju politiku reciprociteta kosovske vlade, a da su od premijera Aljbina Kurtija zatražile odlaganje primene odluke o preregistraciji i zabrani srpskih dokumenata do 1. septembra, kako bi se sačuvao mir na Kosovu.

„SAD je zahtevala od kosovske strane da se prolongiraju odluke o obaveznoj preregistraciji i nepriznavanju ličnih dokumenata Republike Srbije da bi se sprečio eventualni oružani sukob na severu Kosova, kao i zbog toga što je na globalnom nivou došlo do raličitih informacija i dezinformacija po ovom pitanju“, ocenio je Mijačić.

Dodao je da američki ambasador na Kosovu, Džefri Hovenijer (Jeffrey Hovenier) podržava sadržaj odluka o reciprocitetu, ali da je insistirao da se te odluke, koje su ranije dogovorene, primene na konstruktivniji način koji ne bi doveo do sukoba.

Komentarišući navode provladinih medija da su SAD stale na stranu Srbije, Mijačić je rekao da su SAD stale na stranu mira na Kosovu.

„Ne može se reći da su SAD stale na stranu Srbije. SAD svakako nisu stale na stranu Srbije, već na stranu Kosova, jer su podržale odluku kosovske vlade. Za SAD i ostale zapadne partnere odluke o obaveznoj preregistraciji vozila i nepriznavanju ličnih dokumenata Republike Srbije nisu sporne“, naglasio je Mijačić.

Po njegovim rečima, najbolje bi bilo da se pitanje preregistracije i ličnih dokumenata reši u Briselu kroz tehnički dijalog, kako se ne bi sprovodile jednostrane akcije.

„Srbiji ističe vreme po ovom pitanju i ako ne bude konstruktivna Aljbin Kurti će od 1. septembra da implementira obe ove odluke“, zaključio je Mijačić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari