Milan Antonijević o izjavi Viole fon Kramon da je Srbija danas daleka od Evrope kao što je bila 1999.: To će začuditi sve nas koji smo živeli pod Miloševićem 1Foto: FoNet/ Zoran Mrdja

Reći da je Srbija danas podjednako daleka od Evrope kao što je bila 1999. začudiće sve nas koji smo živeli u Srbiji u tom periodu, pod bombama i pod Slobodanom Miloševićem, uz ratne zločince, sva politička ubistva, od ubistva novinara Slavka Ćuruvije do političara Ivana Stambolića, krađe izbora i pokušaja prekrajanja narodne volje tog 24. septembra 2000. godine – komentariše za Danas pravnik Milan Antonijević, izjavu evroposlanice Zelenih i izvestteljke Evropskog parlamenta za Kosovo, Viole fon Kramon, da je reputacija Srbije najgora od 1999.

Ova evropska političarka je izjavila da „Srbija nikad dalja od Evrope“.

– Začudiće izjava i sve nas koji smo živeli i radili u turbulentnim godinama nakon Petog oktobra 2000. uz sva skretanja i usporavanja reformi koje su dolazile, prvo sa ubistvom prvog demokratski izabranog premijera Zorana Đinđića, pa i kasnije, 2008, 2009, 2010. sa odustajanjem od pojedinih koraka koji bi taj naš evropski put ubrzali. Neodmerena izjava Viole fon Kramon naročito može danas da povredi sve unutar naše administracije i državne uprave koji rade na evropskim integracijama, od Ministarstva pravde koje zajedno sa sudijama i tužiocima privodi kraju izradu zakona o pravosuđu, do svakog pojedinačnog ministarstva koje sprovodi reforme u svojoj oblasti. Ne vidim razlog zbog koga se ovakve izjave daju, a nadam se da nisu namenjene dnevnopolitičkim poenima u Evropskom parlamentu ili kod nas, na domaćem političkom terenu – kaže sagovornik Danasa.

No upravo ta izjava evroposlanice Zelenih i izvestioca Evropskog parlamenta o Kosovu, dodaje on, može i mora podstaći sve u Srbiji da se još više angažuju na ubrzanju procesa reformi.

– Izjava može i mora podstaći sve u Srbiji da se i dalje istrajava u pregovorima sa Kosovom, koliko god da se Priština trudila da Srbiju odvoji od tog stola. Ujedno, po pitanju sankcija Rusiji, u Srbiji postoji jasan i jak politički blok koji to pitanje razmatra i da bi se taj proces ubrzao, neophodno je uspostaviti društveni dijalog upravo o toj temi, a ako je to bila svrha ovako oštre izjave Viole fon Kramon, verujem da je uspela da podstakne sve da se trgnu, onako kako mi umemo, u inat – smatra Milan Antonijević.

Milan Antonijević o izjavi Viole fon Kramon da je Srbija danas daleka od Evrope kao što je bila 1999.: To će začuditi sve nas koji smo živeli pod Miloševićem 2
Foto: EPA/ SRDJAN SUKI

Komentarišući današnji sastanak Miroslava Lajčaka i Aleksandra Vučića, sagovornik Danasa kaže da kao i drugi partneri iz Evrope, pre svega izaslanici Nemačke i Francuske za dijalog Srbije i Kosova i izaslanik SAD Gabrijel Eskobar su mnogo realniji.

– Oni jasno vide sva ograničenja koja stoje pred uspešnim okončanjem ovog dijaloga i o tome otvoreno govore pre svega u Prištini. Ne mogu se zatvoriti oči pred konstruktivnim predlozima Srbije koji su otkočili pitanje ličnih karata, a slično je i sa predlozima koje je Srbija davala za rešavanje pitanje tablica, za koje očekujem da će se omogućiti ipak duži period za to buduće „solomonsko rešenje“ nego što je to ovaj 31. oktobar, koji je preblizu – kaže Antonijević za Danas.

Tenzije nikako ne odgovaraju Srbiji, napominje, a još manje Srbima koji žive na severu Kosova i u enklavama, što se jasno i videlo nedavno.

– Posebno je pitanje energetike, koje je i danas bilo tema razgovora predsednika Vučića i Lajčaka. Predlozi koje je Srbija davala, ako pažljivo pratite pregovore, išli su ka većoj energetskoj stabilnosti čitavog regiona, a zašto nije bilo pozitivnog odgovora iz Prištine, drugo je pitanje. Nedavno smo i u Pećkoj patrijaršiji, na kraju ceremonije ustoličenja patrijarha Porfirija videli koliko je energetski sistem Kosova stabilan, jer se iz patrijaršije, nakon ustoličenja izlazilo u mraku. Zima će biti ista i u Beogradu i u Prištini i zato se rešenje mora tražiti u saradnji i dijalogu – zaključuje Milan Antonijević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari