Zašto je Lajčak opet u Beogradu? 1Lajčak i Vučić Foto: FoNet/Nenad Đorđević (arhiva)

Iako se Lajčakova poseta u provladinim medijima predstavlja kao još jedna u nizu tokom kojih će Srbija biti ucenjena da prizna kosovsku nezavisnost, Lajčak Beograd i Prištinu dolazi u trenutku kada postoje evidentni zastoji u procesu evrointegracija,  kaže za Danas Sofija Popović, novinarka European Western Balkans.

Pre svega kasni se sa implementacijom energetskih sporazuma odgovorenih ovog leta, takozvanom Mapom puta, što je tada najavljeno i iz EU kao veliki pomak i važan napredak u dijalogu, dodaje Sofija Popović.

Komentarišući medijske napise i nagađanja povodom današnjeg sastanka specijalnog izaslanika Evropske unije za Zapadni Balkan, Miroslava Lajčaka i predsednika Srbije, Aleksandra Vučića, sagovornica Danasa kaže da, iako smo navikli da i jedna i druga strana kasne sa primenom svega dogovorenog, ovog puta čini se da bi posledice mogle da budu ozbiljnije s obzirom na to da je potvrđeno da bi firma Elektrosever, zamišljena da reši višedecensijski problem snadbevanja električnom energijom na severu, mogla da bude likvidirana.

– Pored ovog pitanja, očigledno je da postoji i zastoj u vezi sa preregistracijom vozila na KS tablice za šta će rok biti početak novembra. Prema informacijama koje sada imamo taj proces teče jako sporo, jer je veoma mali broj automobila sa severa preregistrovan. Vlasti u Prištini ozbiljne su da ovog puta zaista taj rok bude 1. novembar, dok vlasti u Beogradu konstantom zapaljivom retorikom praktično ohrabrile Srbe sa Severa da ne registruju svoja vozila, iako oni južno od Ibra već godinama imaju kosovske registarske tablice . smatra Sofija Popović.

Kada je reč o francusko-nemačkom predlogu za rešavanje kosovskog problema, naša sagovornica ističe da iz EU već neko vreme dolaze poruke da bi dijalog trebalo da bude intenziviran na najvišem političkom nivou,a francusko-nemački predlog koji očigledno postoji vidi kao jedan od načina za to.

– Verujem da će taj predlog, čije detalje javnost i na Kosovu i u Srbiji može samo da nagađa, biti za stolom na narednom dijalogu Kurtija i Vučića. Teško je govoriti o sadržini dokumenta u ovom trenutku, ali ulazak Srbije u EU za dogovor sa Prištinom ne izgleda realan, baš kao što ni članstvo Kosova u UN. Jer nije Srbija jedina prepreka Kosovu za UN, kao što ni Kosovo nije jedina prepreka za punopravno članstvo Srbije u EU – zaključuje Sofija Popović.

Lajčak je na Tviteru naveo da se u Beogradu sastao i sa direktorom Kacelarije za KiM Petrom Petkovićem sa kojim je razgovarao o aktuelnim problemima.

„Danas sam u Beogradu nastavio otvorenu i ozbiljnu diskusiju sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem o daljem putu normalizacije odnosa. Energetika i registarske tablice su bile visoko na našem dnevnom redu jer su hitno potrebna rešenja. Takođe sam pratio aktuelne probleme sa direktorom Kacelarije za KiM Petrom Petkovićem“, naveo je Lajčak na Tviteru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari