Šta je sve Vučić rekao "prvi put otvoreno" pripadnicima BIA: Sankcije su kao mokri malj, Zoranine izjave su za unutarstranačke organe 1Foto: Vojin Radovanović/Danas

Srbija je ovih dana kao Kazablanka, rekao je na svečanosti Bezbednosno informativne agencije (BIA) povodom 20 godina od osnivanja ove agencije predsednik Srbije Aleksandar Vučić. On je naveo da onda kada su u Srbiji goste iz Rusije tu su i pripadnici zapadnih službi kako bi ih pratili u stopu i obrnuto.

– Potpuno bez naše krivice smo uvučeni u začarani krug iz kog kao da nema izlaza, naveo je Vučić, govoreći o krizi prouzrokovanoj ratom u Ukrajini.

Dodao je da je svako dao mišljenje oko plana nemačkog kancelara Olafa Šolca i francuskog predsednika Emanuela Makrona oko Kosova, a da ga niko nije pročitao.

Vučić je rekao da će sa objavljivanjem tog plana sačekati jer on ne želi da plan još neko vreme bude u javnosti.

– Niko pojma nema šta piše u tome, rekao je.

Vučić je rekao i da uvođenje sankcija ne bi bilo dovoljno, te da to „služi kao mokri malj da nas udaraju na svim forumima jer ne mogu jače od sebe“.

– Posle nekoliko dana bi nam rekli ili ste za pravu stranu istorije, što zapravo znači da budete na njihovoj strani. A ta prava strana kaže ‘odrecite se Kosova jer ćete samo tako dobiti neki mali poklon, koji vam nećemo reći koji je poklon i šta je, ali je svakako mali poklon’, kazao je.

Preti se neskriveno opstanku cele naše zemlje, rekao je, dodavši da prvi put ovako otvoreno govori.

Šta je sve Vučić rekao "prvi put otvoreno" pripadnicima BIA: Sankcije su kao mokri malj, Zoranine izjave su za unutarstranačke organe 2
foto: Vojin Radovanović

Rekao je i da rešavanje problema izbeglica po zahtevu EU takođe nije dovoljno.

– Da uvedemo sankcije zato što njima smeta što postoji zemlja koja ima pravo na svoje mišljenje, naveo je predsednik.

On je naveo i da ni oni koji su za i koji su protiv sankcija ne razmišljaju šta su interesi Srbije jer jedni bi da se dodvore zapadnim ambasadama a drugi imaju apriori junački stav, ali preko tuđe grbače bi ga sprovodili.

Pripadnicima BIA je rekao da su deo državne građavine, kao i da je „Bata (direktor BIA Bratislav Gašić) sjajan domaćin“.

– Imate sve što poželite i dobre plate, uvek može bolje i biće, poručio je Vučić i dodao da „državna građevina podrazumeva ljude okrenute svojoj, a ne tuđoj državi i zato ih moli da vole i štite Srbiju“.

Vučić je i na konferenciji za novinare u holu zgrade BIA rekao da je cilj Zapada Kosovo u UN i ponovio da niko ne preti danas njemu personalno, nego zato što je predsednik ove zemlje.

– Da sutra uvedemo sankcije, tri dana bi bilo lepo, a peti bi bilo ‘Srbija mora da se odredi da li je na pravoj strani istorije’, ponovio je.

Upitan za izjavu ministarke Zorane Mihajlović da Srbija mora osuditi zverstva ruske vojske kaže da Srbija osuđuje sva zverstva pa i ona počinjena od pripadnika naše države a kamoli tuđa.

– Što se tiče takvih stvari to je pitanje za vladu Srbije, a i za naše unutarstranačke organe, naveo je.

Upitan je predsednik i da li je zadovoljan radom BIA, s obzirom da je i navodno i sam bio žrtva prisluškivanja, na šta je rekao da je „pripadnicma BIA teško palo“ to prisluškivanje, jer nisu očekivali da neko unutar sistema to može da učini.

Zadovoljan je radom Bratislava Gašića, ali o kadrovskim rešenjima nije želeo da govori zamolivši za strpljenje do subote ili nedelje kada bi trebalo da, kaže, budu poznata imena ministara.

Poručio je da će Srbija voditi politiku koja je zaključena na sednici Saveta za nacionalnu bezbednost, a kada to više ne budu mogli da urade onda će se obratiti narodu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari