Mile Delić: Naš napasnik je država 1

Protestujem jer, recimo, kada napasnici uzurpiraju zemljoradnike, oni brane svoje imanje, a ja se borim protiv napasnika na našem „penzionerskom“ imanju.

To su naše teško zarađene penzije. Naš glavni napasnik je država, redom od gore do dole: na vrhu predsednik, pa izvršna vlast, pa sudska. Nemamo izbora, ili ulica ili sud, a kako nas sud ignoriše, ostaje nam ulica i protesti sa nadom da će naše signale sa ulice videti u Evropi. Donosim u Novi Sad i transparent bez kojeg se ne odvajam: „Pljačka penzionera nije reforma“, izjavio je za list Danas penzioner Mile Delić, koji će se večeras (petak, 15. februar) obratiti na Pozorišnom trgu u Novom Sadu na protestu „1 od 5 miliona“ koji je zakazan za 18 sati.

Mile Delić postao je poznat široj javnosti kada je predsedniku Aleksandru Vučiću vratio 5.000 dinara koji su isplaćeni svim penzionerima. Inače, on svakog meseca šalje pismo Vučiću u kojem ga obaveštava o tome koliko mu je nezakonito zakinuto od penzije.

Pored njega, večeras će se u Novom Sadu obratiti i drugi „veterani“ u protestima, dakle pojedinci koji su bili u protestima i proteklih 25 godina: docentkinja dr Jelena Kleut sa Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, svojevremeno istaknuta aktivistkinja „Otpora“, glumac Milorad Kapor i poljoprivrednik Slavko Vukov, jedan od osnivača Saveza udruženja poljoprivrednika Banata i aktivan učesnik svih građanskih protesta na ulicama od 1996. godine. Oni će, povodom Dana državnosti, govoriti i o tome zašto danas podržavaju proteste građana u Srbiji.

Protesti „1 od 5 miliona“ u Novom Sadu uvek imaju temu, ovaj put će to biti Dan državnosti, kao povod i najbolja prilika da o odnosu sadašnje države prema njenim građanima govore ljudi iz različitih profesija i društvenih grupa, a koji redovno učestvuju na protestima.

Jelena Kleut: Osnovna prava su opet na dnevnom redu

„Lični motiv da posle 20 godina ponovo stanem pred Novosađane jeste taj što su se tema bazičnih prava vratile na dnevni red, ponovo govorimo o slobodi medija, slobodnim izborima i pravu da se ima sopstveni stav“, izjavila je za Danas docentkinja dr Jelena Kleut.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari