Milica Đurđević Stamenkovski u Utisku nedelje: Ne osećam se pokradeno, nikada nisam mislila da je Vučić ogrezao u korupciji 1Printscreen: Nova.rs

Gostujući u Utisku nedelje, predsednica stranke Zavetnici Milica Đurđević Stamenkovski nije želela da iznese svoje mišljenje o decembarskim izborima. Istakla je da su oni protivnici stranih inspekcija izbora, kao i da za nju patriotizam ne predstavlja kritika vlasti.

Đurđević Stamenkovski je ocenila da je opozicija izmestila patriotizam iz svoje politike, tako što je politiku zasnovala na kritici Aleksandar Vučića, a problem Kosova i Metohije nije bio ni njen deo. Za nju patriotizam ne predstavlja kritika vlasti.

Smatra da su izborni rezultati, kao i činjenica da njena lista nije prešla cenzus, volja građana Srbije. Ističe da ona nije kompetentna da oceni da li je bilo izborne krađe.

-Mi smo protivnici stranih inspekcija izbora, imamo institucije koje treba da ocene da li je bilo krađe izbora. Ne osećam se pokradeno, problem je nastao kada u toku predizborne kampanje mi nismo imali mogućnost gostovanja na televizijama sa nacionalnim frekvencijama- rekla je Đurđević Stamenkovski, dodajući da je Evropski parlament u toku sednice imao antisrpsku politiku.

Miloš Stanković, profesor Pravnog fakulteta i član predsedništva Novog DSS-a se osvrnuo na ovu izjavu Đurđević Stamenkovski uz reči da bi on voleo da se svi kandidati opozicije pojavljuju u provladinim medijima, isto koliko se ona pojavljuje u Utisku nedelje. Dodao je da „to što se govori o ministarskoj poziciji Milice Đurđević Stamenkovski, koja nije prešla cenzus, građanima govori da odluke ne donose izbori već Andrićev venac“.

Jedan od pokretača Proglasa i profesor Pravnog fakulteta, Miodrag Jovanović, istakao je da Srbija ima institucije na papiru, ali u realnosti sve manje.

Milici Đurđević Stamenkovski Jovanović je poručio da mora da shvati da je Srpska napredna stranka, kojoj želi da se prikloni, svoju politiku zasnovala na ulasku u Evropsku uniju.

– Morate shvatiti da je politika stranke kojoj želite da se priklonite svakako put ka EU, zbog toga ne možete da zanemarujete institucije EU. Naravno da je sramota kad se neko iz Brisela bavi izborima u Srbiji. Pre se time nisu bavili jer je bilo moguće doći do promene vlasti u Srbiji, ovim se šalje poruka da izbore može samo da pobedi Vučić. Možemo da se  vodimo kao i Milica Đ S izekom „Ako ne možeš da ih pobediš, pridruži im se“ ili da se okrenemo borbi na ulici- naveo je Jovanović.

Na pitanje voditeljke Olje Bećković, Đurđević Stamenkovski je negirala da je ikada rekla da su Aleksandar Vučić ili Miloš Vučević ogrezli u korupciji, dodajući da je njena obaveza da ostvari svoje političke ciljeve.

– Nikada nisam mislila da je Aleksandar Vučić ogrezao u korupciji. Naša država je skupo platila naivnost evropskih integracija koja traje kao serija Mala nevesta. Došao je trenutak da se na to stavi tačka. Moja obaveza je da se borim da se naši politički principi ostvare, ja se od njih ne odričem, bez obzira kakva bila njihova politička cena- rekla je Đurđević Stamenkovski.

Opoziciji najviše zamera što su „nametnuli“ temu izborne krađe Evropskom parlamentu, kada je glavna tema trebalo da bude ukidanje dinara na Kosovu i Metohiji.

Bećković je konstatovala da je zanimljivo što je odmah nakon izbora Đurđević Stamenkovski počela da gostuje na televizijama sa nacionalnim frekvencijama, a da nije uputila nijednu reč kritike vlasti, niti spomenula Francusko-nemački sporazum, na šta je ona odgovorila da ona ne menja mišljenje na osnovu televizije na kojoj gostuje, i da neće da kaže da je bilo izborne krađe samo zbog toga što gostuje na Novoj S.

-Nisam opsednuta Vučićem kao ostale kolege iz opozicije, nikada nisam ni bila. Valjda je to neki vid inicijacije u sklopu opozicije, kroz koju ja ne đelim proći. Moj patriotizam ne gradim na tome- odgovorila je Đurđević Stamenkovski.

Jovanović ukazuje Stamenkovski da se u prošlom gostovanju u Utisku nedelje  hvalila da su oni prva opoziciona stranka koja je skupila potpise za izbore, a danas je najdalje od opozicije i priprema se da uđe u vlast.

-Ni u jednoj  normalnoj demokratskoj zemlji nema da Vi kao talentovan političar izgubite na izborima i onda se pripremate da se pripojite vlasti. Ovo je logika nasilnika u kući kada žena kaže komšiji koji prijavi nasilje da joj ruši kuću, veći je problem šta će pričati komšiluk, a nije problem nasilje koje je muž vršio, to je trenutna Vaša politika- rekao je Jovanović.

Stamenkovski podržava sve predloge koji se odnose na države institucije i otvaranje biračkih spiskova. Ne vidi zašto bi otvaranje biračkih spiskova bilo sporno. Nikada nisu bili stranka koja se vodila bojkotom, već principima, izaći će a izbore i pripremaju se za izbore.

Negirala je da je obmanula svoje glasače i da je bilo govora o njenoj potencijalnoj ministarskoj poziciji. Ističe da će njoj uvek nacionalni interesi biti ispred ličnih.

Jovanović i Stanković su se složili da su izbori pokradeni, kao i da su demonstracije brutalnog gaženja volje naroda. Očekuju nove izbore u Beogradu, nakon rezultata misije ODIHR-a, Stanković ističe da pasivni bojkot izbora nije opcija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari