Milivoj Bešlin: Dodik i Orban su rasisti 1foto EPA-EFE/SZILARD KOSZTICSAK HUNGARY OUT

Potpuno su logične pohvale koje na račun Milorada Dodika izgovara mađarski autokrata Viktor Orban. Orban, Dodik i Vučić su prirodni saveznici i ne treba nikoga da čudi što se oni međusobno podržavaju i sarađuju na destrukciji demokratskog poretka na Zapadnom Balkanu – kaže za Danas istoričar Milivoj Bešlin u odgovoru na pitanje kako je razumeo poruku premijera Mađarske, uoči izbora u BiH: „Božji blagoslov za sve Srbe na Balkanu“.

Ovakva izjava u većinskom, regionalnom javnom mnjenju protumačena kao direktno mešanje u izborni proces u Bosni i Hercegovini. S obzirom na to da predsednik Srbije naveliko gradi bliske odnose sa zemljama Višegradske grupe (Poljska, Češka, Slovačka i Mađarska), odnosno da neretko dobija direktnu političku podršku, pre svega, od premijera Mađarske, Bešlin kaže da je reč o istom sistemu koji Vučić, Orban i Dodik grade: korumpirani i dozirano represivni autoritarni populizam sa snažnim osloncem na Putinov režim.

– Sva trojica su suprotstavljeni idejama demokratske i pluralne Evrope i zapadnog sistema vrednosti. Dodik i Orban kao posebnu poveznicu imaju i snažan antimuslimanski resantiman i animuslimanski rasizam ugrađen u temelje kriminalnog poretka. Naravno, tu su i ksenofobija, ekstremni nacionalizam, neofašizam i istorijski revizionizam i rehabilitacija fašističkih kvislinga iz Drugog svetskog rata – smatra Milivoj Bešlin.

To je ono, napominje on, što su javne politike i javno formulisani stavovi.

– Jednoga dana, neki budući istoričari, kada se arhivi otvore će verujem pronaći i bliske kriminalno-finansijske poveznice ova tri proruska i antizapadna, populistička i antidemokratska režima. Zbog svega toga je normalno da Orban podržava Dodika i predstavlja ga kao „čoveka mira“, iako je svima jasno da je Dodikova uloga koju je preuzeo od zločinačkog režima u Kremlju da na Zapadnom Balkanu otvori novi, za Rusiju rezervni front, kako bi se pažnja demokratskog sveta usmerila iz Ukrajine na Balkan – ističe sagovornik Danasa.
Prema njegovim rečima, u tu svrhu Dodik, podržan od Vučića i Vučićevog patrijarha Porfirija, pominje promenu granica i razvaljivanje Bosne i Hercegovine, jer je to najkraći put da Jugoistočna Evropa iznova potone u bezdan rata i zločina.

Milivoj Bešlin: Dodik i Orban su rasisti 2
Foto: Stanislav Milojković

– Naposletku, ni samom Orbanu nije strana ideja o nasilnoj promeni granica, jer je poznato njegovo revanšističko zalaganje za obnovu sentištvanske Mađarske i slični opaki narativi o 64 županije. Dobra vest je da će porazom zločinačkog režima u Moskvi, i Mađarska i Srbija i Dodikov feud u državi Bosni i Hercegovini, doći na red. Žao mi je što će građani ili preciznije, podanici ova tri nacional-populistička i proruska režima platiti visoku cenu svojih katastrofalnih izbora – zaključuje Bešlin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari