Ministar Miloš Vučević stao u odbranu Zvonka Veselinovića i Marka Bosanca Bosketa 1Foto Fonet Zoran Mrđa

Treći dan rasprave o budžetu i pratećim zakonima obeležili su protesti opozicije zbog nepoštovanja Poslovnika o radu parlamenta. Međutim, obeležila je i polemika poslanika Narodne stranke Borislava Novakovića i ministra odbrane Miloša Vučevića o tome ko je krao iz budžeta, ko je osuđivani kriminalac, a ko kriminalac sa crne liste SAD koga štiti Srbija.

Polemiku je pokrenuo Novaković nabrajanjem šta bi sve moglo da se uradi sa novcem namenjenim nacionalnom stadionu.

„Ako bismo odustali od izgradnje Nacionalnog fudbalskog stadiona, mogli bismo da sagradimo 10 mostova na Dunavu. Mogli bismo da sagradimo 2.000 domova zdravlja i oko 6.000 vrtića, „rekao je Novaković.

Dodao je da pritom ne misli na onakve vrtiće koje je u Novom Sadu gradio Miloš Vučević, a koji je gradio Montop, firma njegovog ličnog prijatelja i desne ruke,“ najvećeg kriminalca u ovoj državi Zvonka Veselinovića“.

„Taj čovek se zove Marko Bosanac Boske i on je dobio posao zato što je prijatelj Miloš Vučevića i desna ruka najvećeg kriminalca u ovoj državi Zvonka Veselinovića. Stotine kilometara autoputa bismo mogli da izgradimo, ali ne tako što će Kinezi raditi i uzimati kao podizvođača firmu Inkop ili Novi Pazar put, koji je u vlasništvu Zvonka Veselinovića, čoveka koji ne bi smeo da dobije ni dinar iz budžeta. Jer je on u sistemu sankcija međunarodne zajednice i njegove firme ne mogu da posluju nigde u svetu, osim u Srbiji. A on je ovde privilegovan. On koji je najveći kriminalac u ovom delu Evrope dobija privilegovane poslove, a nameštaju mu poslove i republika i lokalne samouprave, a profit deli sa rođenim bratom Aleksandra Vučića Andrejem Vučićem“, naveo je Novaković.

Replicirajući, ministar odbrane Miloš Vučević pitao je Novakovića zbog čega ima potrebu da toliko puta spominje Zvonka Veselinovića.

„Mislite da ste time pokazali da se ne bojite nikoga, ili nekoga, pa ste dobili veći plus. Što se tiče mosta kad ste vi vodili Novi Sad, mostove smo videli samo na crtežima. A i za taj most ste glasali, utvrdili da nam je taj most potreban, na istoj lokaciji, isti Šodroš, isti Dunav, isti grad, ista saobraćajnica. Samo tad nije bilo zaštite ptica i nisu se kornjače čuvale i nije bilo survajver kampova. Ne mogu da razumem kada potpadate pod histeriju ljudi koji nisu vodili ozbiljnu politiku i donosili odluke. Vi ste glasali za taj most nekoliko puta, nema koruptivnih radnji“, rekao je Vučević.

Odgovarajući na ministrove primedbe poslanik Narodne stranke primetio je da Vučević ne spori da je Veselinović označen kao najveći kriminalac u ovom delu Evrope i koji se uz znatno korumpiranje u Srbiji i na Kosovu bavi ilegalnom trgovinom robe, oružja, narkotika.

„Vi niste osporili da je vrtić u Novom Sadu na Sajlovu gradila firma Montop, koja je u vlasništvu Marka Bosanca Bosketa, koji je vaš lični prijatelj i novac koruptivno i solidarno odlazi Andreju Vučiću i Zvonku Veselinoviću“, rekao je Novaković.

Na spomen Andreja Vučića uključio se predsedavajući Vladimir Orlić i poručio Novakoviću da obrati pažnju na ono šta izgovara u skupštinskoj sali.

A ministar Vučević je podsetio da Marko Bosanac Boske, za razliku od poslanika Novakovića nije hapšen i osuđivan.

Tokom polemike ministar je više puta spomenuo da je Novaković završio marksizam, dok je Novaković njega pitao zbog čega nije pohađao gimnaziju u Novom Sadu.

„Ko je kriminalac, ili ne izvolite na sud pa dokažite. I da vam kažem nešto, Marka Bosanca koga spominjete, kažete da je on kriminalac, za šta je osuđivan? Za nasilničko ponašanje? A vi ste bili za kriminal pred Specijalnim sudom i pobegli kod sudije za prekršaje“, rekao je Vučević i dodao da je neko odgovarao kad je bio maloletan, a neko je krao iz budžeta.

Vučević je pitao Novakovića i ko je osudio Veselinovića i da li je on to na Kurtijevoj strani, na strani Prištine.

„Ministre Vučeviću , došli ste ovde da nam držite lekcije o pravu, a minisar ste odbrane“, rekao je šef posalničke grupe NS  Miroslav Aleksić, podsetivši na krivičnu prijavu koju je protiv njega podneo pre tri godine, a na koju niko do sada nije reagovao od nadležnih organa.

„Pravosuđe ste privatizovali. Sudije dobijaju predmete da se obračunavaju sa ljudima koji neće da trpe teror. Gospodine Vučeviću vi treba da se bavite vojskom. Čak 7 .500 vojnika ste rasporedili oko Kosova. Zbog čega se oni koji odu na vikend više ne vraćaju u jedinice i napuštaju vojsku. Pa imamo 90 odsto neoperatvnu vojsku. Imate jednu tenkovsku posadu na 40 tenkova. O tome vi treba da govorite“, rekao je Aleksić,  poručujući Vučeviću da će doći vreme kada će zbog kriminala i korupcije da odgovara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari