Ministarka Đedović dočekala Ramu i Abazovića 1foto: Zoran Petrović, Ministarstvo rudarstva i energetike

Ministarka rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Dubravka Đedović dočekala je na beogradskom aerodromu „Nikola Tesla“ prvo premijera Albanije Edija Ramu, a potom i predsednika Vlade Crne Gore Dritana Abazovića.

Ministarka Đedović je poželela premijeru Rami dobrodošlicu i poručila da veruje da će zajedničko učešće na konferenciji dati dodatni impuls saradnji Srbije i Albanije u oblasti energetike koja je definisana Memorandumom o razumevanju, saopšteno je iz Ministarstva.

Memorandum, koji je potpisan u okviru inicijative Otvoreni Balkan, predviđa međusobnu podršku u projektima ulaganja u nove energetske kapacitete, posebno kada je reč o izgradnji terminala za tečni prirodni gas u Albaniji. Takođe, dokument predviđa i razvoj energetskih kapaciteta koji koriste obnovljive izvore energije i povezivanje u svim oblastima energetike, ali i rudarstva i geologije.

Poželevši dobrodošlicu Abazoviću u Beograd, ministarka Đedović je istakla da očekuje da današnja konferencija, s obzirom na iskustva Norveške kada su u pitanju energetska tranzicija i korišćenje novih tehnologija u proizvodnji energetskih kapaciteta koji koriste obnovljive izvore, ubrza put Zapadnog Balkana ka postizanju cilja karbonske neutralnosti.

Premijeri Rama i Abazović će 17. novembra učestvovati na regionalnoj konferenciji „Mogućnost ulaganja u obnovljive izvore energije na Zapadnom Balkanu“, u organizaciji ambasade Kraljevine Norveške u Beogradu i Sarajevu, u saradnji sa Nordijskom poslovnom alijansom, Poslovnom asocijacijom Norveška-BiH i Norveškim partnerima za saradnju u oblasti energetike.

Ministarka Đedović dočekala Ramu i Abazovića 2
foto: Zoran Petrović, Ministarstvo rudarstva i energetike

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari