Ministarka Gordana Čomić: Ustavne promene, prvi korak ka tome da se politika povuče iz pravosuđa 1foto: R.B.

„Želimo da svako bez dvoumica razume šta nas čeka odlukom Narodne skupštine da se politika povlači iz pravosuđa. Kako to dobro ili loše utiče na zaštitu ljudskih prava, što je ključni ishod referenduma koji očekujemo. Naše je da pravovemeno, valjano i tačno informišemo javnost, posle toga je na ljudima da slobodno odluče hoće li ili neće glasati za ili protiv – kazala je ministarka za društveni dijalog Gordana Čomić.

Ona je učestvovala na društvenom dijalogu „Pravosuđe, državna uprava i lokalna samouprava i zaštita ljudskih prava i ravnopravnost polova – ishodi referenduma“, koji je održan u Skupštini Vojvodine u susret referendumu o ustavnim promenama, zakazanom za 16. januar.

Na skupu su pored predstavnika pokrajinske i lokalnih vlasti, učestvovali i opštinski ombudsmani, kao i predstavnici nevladinih organizacija koji su iznosili svoje utiske o predloženim promenama Ustava.

„Ne znači da će sudstvo zablistati 17. januara, ali ako ne učinimo ovaj prvi korak da sa ustavnim promenama oduzmemo pravo političkim strankama da utiču na pravosuđe, onda znamo da će sve ostati isto“, naglasila je Čomić.

Ona je kazala da je utisak da je Evropska unija pozitivno ocenila ceo proces ustavotvornosti, da su ljudi iz struke, iz pravosuđa, kazali da nije sve idealno, postoje stvari koje su mogle biti mnogo bolje, ali da su amandmani dobri, kao prvi korak u tom pravcu.

Ministarka Gordana Čomić: Ustavne promene, prvi korak ka tome da se politika povuče iz pravosuđa 2

Predsednik pokrajinskog parlamenta Ištvan Pastor ocenio je da se predloženim ustavnim promenama u suštini definitivno ništa nećemo rešiti i dodao da je bitna promena Ustava zato što smo se obavezali oko primene pravne evropske tekovine da se izvrši potpuno razdvajanje sudske, izvršne i zakonodavne vlasti.

„Da li će to samo po sebi dovesti do potpuno nezavisnog, slobodnog i objektivnog sudstva, mislim da neće. Ali, ovo je maksimum što možemo da uradimo u ovom trenutku“, istakao je Pastor.

Predstavnici republičke i pokrajinske vlasti pozvali su građane da 16. januara izađu na referendum i iskoriste svoje pravo da glasaju po slobodnoj volji.

Sledeća runda dijaloga o ustavnim promenama održaće se u Kragujevcu, 12. januara.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari