Vučević povodom tenzija na Kosovu : Vojska se razmešta na pozicijama ka administrativnoj liniji 1Foto: Print screen Pink

Ministar odbrane Miloš Vučević rekao je za RTS, povodom podizanja borbene gotovosti Vojske Srbije, da je VS razmešta na pozicijama ka administrativnoj liniji sa Kosovom.

Vojska Srbije se, kako je Vučević rekao, razmešta na pozicijama koje su ka administrativnoj liniji sa Kosovom i Metohijom i zauzima svoje pozicije koje su u vojnim dokumentima određene kao pozicije Vojske Srbije u ovakvim situacijama.

„Od jutros je zaista krenulo sve po zlu, nažalost, ono što je predsednik Republike govorio i upozoravao prethodnih dana i nedelja da se Kurti neće zaustaviti i da će nastaviti da sprovodi aktivnosti koje su usmerene na dalje ugrožavanje srpske zajednice“, rekao je Vučević.

U toku je, ističe, pokušaj zauzimanja svih opština na severu Kosova i Metohije od strane apsolutno nelegitimnih i nelegalno izabranih takozvanih opštinskih rukovodstava, a pod patronatom takozvane kosovske policije, odnosno policije specijalnih jedinica Prištine.

„Nažalost, moj utisak je blaga reakcija Euleksa, dosta smušena reakcija Kfora. Vojska Srbije je u kontaktu sa Kforom i očekujemo da Kfor bude daleko više angažovan na terenu i garantuje bezbednost, slobodu i ljudska prava svim građanima koji žive na teritoriji pokrajine“, dodao je Vučević.

U ovakvim situacijama, napominje ministar, je momenat da se Euleks i međunarodna zajednica, pre svega Kfor, pokažu u punom kapacitetu i da ne dozvole da se nastavlja progon Srba.

„To što će neko da objašnjava i da upozorava obe strane, i da im je žao zbog ne znam kakvih događaja, mi nemamo vremena da slušamo te besmislene proste tehnološke fraze i objave. Treba da vidimo šta na terenu treba uraditi da sprečimo dalju eskalaciju. Srbija je maksimalno posvećena nastavku dijaloga, ne želimo eskalaciju sukoba, ne želimo nikakve ratove, ne igramo se raznih igara“, kaže Vučević.

Vučević je radnije danas izjavio da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić kao vrhovni komandant izdao naredbu Vojsci Srbije za podizanje borbene gotovosti na najviši stepen, kazao je za televiziju Pink ministar odbrane Miloš Vulević.

Naređen je hitan pokret prema administrativnoj liniji sa Kosovom.

On je to rekao povodom današnjih tenzija na severu KiM gde su se oglasile sirene i prisutna je kosovska policija.

– Priština srlja dalje u eskalaciju i terora nad srpskom zajednicom – kazao je Vučević.

Prema njegovim rečima, Vučić je skretao pažnju međunarodnoj zajednici nma sve to i što s epokazalo tačnim.

– Ono što Kurti radi vodi nas ka crvenim linijama i kolapsu dijaloga, ugrožavanju mira na terenu. Ovo nije igra i vojna vežba, Ovo ugrpžaav bezbednost svih ljudi na ovom terenu  – kazao je Vučević.

On je najavio da će vojska braniti integritet i suverenitet Srbije.

On je poručio Srbima na KiM da koliko god da je situacija napeta budu smireni i ne nasedaju na provokacije.

Ovo je opomena da zve one koji misle da sad treba srušiti Srbiju shvate kakav je momenat, i da je sve što ej pričao predsendik Srbiej tačno i da je sve to plan te da tragedija ne Vračaru i Mladenovcu neće zaustaviti Kurtija.

– Moramo da se dozovemo pameti i budemo politički zreo narod. Zato skup večeras u Beogradu mora biti podrška jedisntvu i poruka da je dosta podela. Situacija je vrlo ozbiljna i delikatna. I današnji skup mora biti skup snažnih poruka a ne karnevalski  – kazao je Vučević.

Sve vesti u vezi s neredima u Zvečanu pratite u Danasovom BLOGU.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari