Ministri NATO danas treba da razgovaraju o KFOR-u i Kosovu 1Iks/Jens Stoltenberg

Ministri odbrane članica NATO danas će na samitu u Briselu razgovarati o misiji Kfora, pošto je na Kosovu došlo do rasta napetosti, zbog čega je važno da Alijansa ojača svoje prisustvo na tom području, najavio je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

On je naveo da će teme razgovora drugog dana samita biti i prisustvo Alijanse u Iraku, kao i da će se učesnicima skupa obratiti ministar odbrane Izraela Joav Galant.

Osuđujemo užasne terorističke napade na nedužne civile u Izraelu, poručio je Stoltenberg u sredu, prvog dana samita.

Stoltenberg je rekao da je ruska retorika vezana za mogućnost upotrebe atomskog oružja opasna, jer u nuklearnom ratu ne može biti pobednika.

Predsednik Rusije Vladmir Putin pokušava da iskoristi takvu retoriku da bi sprečio podršku Alijanse Ukrajini, ali mu to neće uspeti, pošto NATO neće pristati na tu ucenu, ukazao je Stoltenberg.

On je u sedištu NATO dočekao ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog i rekao mu: „Vaša borba je naša borba, vaše vredenosti su naše vrednosti“.

Otpor ukrajinskih snaga i naroda ruskoj agresiji je impresivan i važan za NATO, izjavio je Stoltenberg.

Zelenski je rekao da je Kijevu važno da dobije sisteme vazdušne odbrane, kako bi se ljudi, energetska mreža i snabdevanje žitaricama zaštitili od ruskih napada.

Američki sekretar za odbranu Lojd Ostin je podsetio da je Vašington odobrio novi paket pomoći za Ukrajinu, vredan 200 miliona dolara, i da su SAD od početka ruskog napada na Ukrajinu isporučile Kijevu pomoć vrednu skoro 44 milijarde dolara.

Novi paket pomoći uglavnom čine municija, artiljerija i protivtenkovsko oružje, rekao je Ostin u Briselu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari