INTERVJU Miroslav Aleksić: Poput batinaša iz Bavaništa, mnogi će se nakon izbora izvinjavati građanima širom Srbije 1foto: Anđela Petrović/Danas

Očekujem da će građani Srbije, kako u Beogradu tako i u Republici, podržati listu „Srbija protiv nasilja” i da će se od 17. decembra u Srbiji živeti normalno i bez nasilja, kaže u razgovoru za Danas Miroslav Aleksić, jedan od nosilaca liste „Srbija protiv nasilja “ i predsednik Narodnog pokreta Srbije.

Kako Miroslav Aleksić u razgovoru za naš list navodi da se podrzumeva da bi Aleksandar Vučić, kao nosilac svih lista SNS u Srbiji, trebalo da podnese ostavku i povuče se, ako osvoji slabiji rezultat od onoga što je osvojio na predsedničkim izborima prošle godine.

Miroslav Aleksić podseća da je Vučić više puta govorio da za razliku od drugih neće ostati na funkciji ako nema legitimitet i zato očekuje da ostane dosledan toj izjavi i nakon 17. decembra.

Dodaje i da Srbija protiv nasilja ima jasan plan i za slučaj da vlast ne prizna, odnosno da prizna poraz na decembarskim izborima.

Jedini uspeh na ovim izborima bio bi formiranje nove vlasti, navodi Miroslav Aleksić.

Najnovija istraživanja javnog mnjena pokazuju da je Vučićeva lista na 39 odsto, a Srbija protiv nasilja na 26 odsto. Očekujete li dalji rast podrške vašoj listi?

Jedino pravo istraživanje koje mene zanima biće na dan izbora. U ovom trenutku je politički ambijent takav da Srbija želi promenu vlasti, ali i celog nefunkcionalnog sistema i očekujem da će se to dogoditi. Bez obzira na sve pretnje i ucene koje sprovodi ova vlast nezadovoljstvo građana je veće od svega toga, što će se i videti kroz rezultat. „Srbija protiv nasilja” je koalicija građana Srbije i opozicionih političkih stranaka, nastala kao odgovor na sve probleme sa kojima se danas suočava naše društvo. Te probleme možemo da rešimo samo zajedno, kao što smo se zajedno držali i prethodnih meseci, i u tom smislu na tom putu očekujem podršku građana.

Vaš kolega Nebojša Zelenović kaže da lista “Srbija protiv nasilja” nije lista za ulazak u parlament, već za pobedu. Delite li njegovo mišljenje i da li se ta pobeda o kojoj govori odnosi samo na Beograd , ili i Srbiju?

Jedini za mene uspeh na ovim izborima jeste formiranje nove vlasti, promena sistema vrednosti, uspostavljanje funkcionalnog sistema odgovornosti onih na vrhu vlasti, a na prvom mestu ispunjenje zahteva sa protesta „Srbija protiv nasilja”, a da bismo sve to postigli na izborima moramo da pobedimo.

Kradu nam živote i budućnost, kradu novac iz budžeta, pa kradu i na izborima

Postoji li bojazan da izbori budu pokradeni i da li ste spremili neku strategiju za dan posle izbora?

Predstavnici režima su nam za ovih jedanaest godina pokazali da je ono što najbolje umeju da rade jeste da kradu od građana Srbije. Kradu nam živote i budućnost, kradu novac iz budžeta, pa kradu i na izborima… To jeste krađa, ali kad sazri svest građana o potrebi za promenama ta krađa neće sprečiti Srbiju da se probudi 17. decembra. Zajedno sa građanima sprečićemo svaku potencijalnu krađu i nepravilnost. Građani nam se svaki dan javljaju da nam pomognu oko izbornog procesa i taj talas promene nikakva krađa od strane vlasti neće moći da pobedi.

Vi tek počinjete izbornu kampanju, a kampanja SNS se uveliko zahuktala i u njoj prednjači predsednik države, upkos obećanju da će učestvovati minimalno ?

Tolika uključenost u kampanju Aleksandra Vučića govori nam samo o strahu od poraza na izborima. A naša najbolja kampanja su građani Srbije koji šire i prenose ideju Srbije bez nasilja – od Subotice do Bujanovca, od Negotina do Loznice. Mi nemamo medije, nemamo novac, nemamo funkcionerske kampanje, ali imamo narod i imamo viziju i ideju da se izborimo za normalan život.

INTERVJU Miroslav Aleksić: Poput batinaša iz Bavaništa, mnogi će se nakon izbora izvinjavati građanima širom Srbije 2
foto (BETAPHOTO/MILAN ILIĆ)

Normalan život je kad ne strahujemo za život svoje dece, kad od plate možemo normalno da živimo celog meseca, kad ne strepimo od dolaska na kasu u prodavnici, kad se od penzije pristojno živi, kad ne vlada zemljom mafija i kriminal, kad se korupcija suzbija, kad se ne čeka po pet godina na operaciju od koje vam zavisi život i kad mladi ne beže iz zemlje već planiraju život u svojoj Srbiji. Za normalan život ćemo se izboriti samo ako budemo složni u borbi protiv mafije koja je okupirala Srbiju i razara je punih 11 godina.

Miroslav Aleksić o represiji nad građanima: Naša najveća snaga su jedinstvo i solidarnost

Nezadovoljstvo je veliko ,ali je povećana i represija nad ljudima koji se bune. Koliko može da ulije strah među građane sve ono što se događalo u Bavaništvu, jer to nije usamljen slučaj? Kako ubediti ljude da ne bi trebalo da se plaše, kad realna opasnost postoji?

Naša najveća snaga su jedinstvo i solidarnost. Najbolji primer za to je Bavanište gde su paori svojim traktorima blokirali nasilnike koji su maltretirali jednog od njih i njegovu porodicu. A onda su nakon toga nasilnici naterani da se porodici paora Jovanova izvine. I to je najbolji dokaz da ćemo se izboriti protiv svakog nasilnika aktuelnog režima samo ako smo solidarni i ako se držimo zajedno. I zato sam siguran da će se posle 17. decembra, baš poput batinaša iz Bavaništa, mnogi njima slični izvinjavati građanima širom Srbije.

Upravo zato se plaše i naprednjaci. Čega se najviše plaše, češljanja ličnih računa, tajnih ugovora, ili veze sa mafijom ?

Treba da se plaše i jednog i drugog i trećeg, zato što će pravda biti nemilosrdna. Ja sam to i obećao javno u parlamentu na poslednjoj skupštinskoj sednici – da će u zatvoru završiti svi funkcioneri vlasti za koje se dokaže da su umešani kako u korupciju i pljačkanje državnog novca, tako i u veze sa kriminalnim grupama. Mafija jeste uvek težila tome da bude bliska sa vlastima, ali nam se po prvi put sada dešava da mafija upravlja Srbijom. Bez korupcije sagradićemo tri puta više puteva i bolnica.

Imamo plan za slučaj da vlast ne prizna poraz

Verujete li da će vlast da će vlast mirnim putem priznati eventualni poraz, ako on usledi?.

Ja ne znam šta će vlast da radi u slučaju izbornog poraza, ali znam šta ćemo mi kada pobedimo i imamo jasan plan za to u oba scenarija – i ako priznaju i ako ne priznaju poraz. Naš plan je da se izborimo za Srbiju bez nasilja i neizvesnosti, da izgradimo funkcionalan sistem u kome će svi građani imati jednaka prava, da suzbijemo kriminal i korupciju i donesemo zakone po kojima će sva nelegalno stečena imovina biti oduzeta i gde će svi koji su se ogrešili o zakone i pljačkali Srbiju odgovarati pred zakonom.

Kako će izgledati vaša kampanja, koja mesta ćete obići i zašto krećete iz Niša parlamentarnu kampanju?

Kampanju počinjemo iz Niša, a završavamo u Beogradu. Nama su svi krajevi Srbije podjednako važni i zato ćemo obići celu zemlju, sva sela i gradove, razgovarati sa građanima i ponuditi im rešenja za bolji život i normalan život u Srbiji.

Da li ste obezbedili dovoljno kontrolora izbornih mesta, jer svi se slažu da je u tome ključ?

Da. Lista „Srbija protiv nasilja” će imati pokrivena sva biračka mesta, a obuke kontrolora i pripreme traju već duže vreme, tako da ćemo biti potpuno spremni za izborni dan.

Dačić nikada bliži opoziciji

Da li ćete sarađivati sa drugim opozicionim izbornim listama oko kontrole izborog procesa i sa kime ste sve razgovarali?

Apsolutno sa svim opozicionim strankama je važna i poželjna saradnja oko kontrole izbornog procesa, jer je to od velikog značaja za sve bez obzira na broj različitih lista i kolona. Razgovarali smo sa skoro sa svim relevantnim politikim strankama oko toga kako da jedni drugima pomognemo oko kontrole izbornog procesa, da sve prođe sa što manje neregularnosti.

Lider Novog DSS Miloš Jovanović je jasno rekao da će sarađivati sa proevropskom opozicijom nakon izbora, u cilju rušenja ovog režima. Da li je neko iz vaše koalicije već razgovarao s njim?

Ja lično nisam. A o svim eventualnim postizbornim dogovorima ćemo nakon izbora.

Kako vidite to što je na desnici jedino Srpskoj stranci Zavetnici sporna bilo kakva saradnja s vašom listom nakon izbora?

Ne bih da komentarišem druge opozicione stranke. Svako ima pravo na svoj stav. Za mene je danas mnogo važnije šta o tome misle građani Srbije koji će glasati na izborima.

Ivica Dačić poručuje da može da stavi ruku na panj da neće praviti koaliciju sa vama, ali i sa patriotskim strankama. Verujete li mu i da li biste ipak, ukoliko on bude tas na vagi , pokušali da razgovarate sa njim oko postizborne koalicije?

Jasno je da ne cveta koaliciona ljubav naprednjaka i socijalista, pa Dačić ima očiglednu potrebu da se dokazuje svojim partnerima. Ne treba zaboraviti, takođe, da je Dačić isto tako poručivao i da je probao jednom da bude opozicija i da nikada više neće. Ipak, čini mi se da je ta opozicija nikad bliža.

Koliko akcija ProGlas može da pomogne opoziciji da animira ljude da izađu i glasaju ?

Želim da pohvalim i podržim ove ljude jer su hrabro odlučili da se i javno uključe u sva dešavanja u našoj zemlji i tako pokazali odgovornost koja nam je svima neophodna. Želim da pozovem i sve građane naše zemlje koji žele bolju Srbiju i zemlju bez nasilja da slede ove ostvarene ljude u svojim oblastima i uključe se aktivno u izborni proces.

Mislim da je ova inicijativa veoma značajna, posebno u kontekstu takve atmosfere u kojoj su građani izgubili poverenje u političke procese usled svih problema sa kojima se suočavamo. Vidim ovo kao jedan od značajnih koraka napred.

Sarađivaćemo  i sa Narodnom strankom, ako je spremna da menja Srbiju

Za kratko vreme uspeli ste da registrujete stranku i postanete njen predsednik. Neki kažu da je to urađeno na štetu Narodne stranke, čiji ste bili potpredsednik? Da li biste mogli da sarađujete sa bivšom strankom ukoliko i ona pređe cenzus?

Kao što sam već i rekao, sa svim opozicionim strankama je važna i poželjna saradnja oko kontrole izbornog procesa i drugih tehničkih stvari. Narodni pokret Srbije je spreman da sarađuje sa svim opozicionim strankama koje su voljne da menjaju Srbiju i učestvuju u izgradnji političkog sistema koji služiti isključivo u interesu građana ove države. Ali, o svim eventualnim postizbornim dogovorima ćemo nakon izbora.

Zbog čega niste hteli SDS Borisa Tadića na izbornoj listi, kako Tadić tvrdi, već samo neke njegove funkcionere?

Ja sam lično predložio da SDS bude deo naše liste. Međutim, u okviru njihove organizacije bilo je različitih stavova po tom pitanju što je na kraju rezultiralo da jedan deo SDS-a bude deo „Srbije protiv nasilja”, a da stranka pravi ipak drugu koaliciju.

Šta biste poručili građanima Srbije mesec dana pred izbore?

Imam da im poručim da uprkos svim problemima, ja verujem da mi možemo bolje. Verujem da smo mi ti koji možemo da rešimo probleme u ovom društvu. I znamo da za početak i samo sa malom promenom prioriteta možemo imati bolji život. Građani Srbije žele konačno da imaju taj izbor – izbor da nešto promenimo.

Na ovim izborima u decembru mi nudimo taj izbor. Lista Srbija protiv nasilja je koalicija građana i političkih partija koje imaju plan i znaju šta treba da uradimo kako bismo živeli bolje, sigurnije, bez neizvesnosti i bez straha.

Da bismo u tome uspeli, na svakome od nas je neki deo tog zadatka. Kada bi svako od nas učinio mali korak na ovom putu, kada bismo sve stranke i političko–društvene aktere u Srbiji podstakli da se, umesto manipulacijama i praznim pričama, bave konkretnim problemima i time kako da poboljšaju život građanima, ono što nam danas izgleda nemoguće moglo bi da postane naša realnost. Zajedno možemo da učinimo da godine koje su pred nama budu dobijene, a ne izgubljene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari